Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Πότε και ποια τρόφιμα πρέπει να πετάτε

Πότε και ποια τρόφιμα πρέπει να πετάτε

Τι μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα και τι όχι...



Το γιαούρτι έχει λήξει εδώ και τρεις μέρες, ενώ το κασέρι είναι γεμάτο μούχλα! Πρέπει οπωσδήποτε να τα πετάξετε;

Καταναλώστε τα άφοβα...



Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, όπως τα γιαούρτια, περιέχουν βακτήρια ωφέλιμα για την υγεία μας και αν περάσει η ημερομηνία λήξης τους δεν υπάρχει παρά μόνο ο κίνδυνος να είναι λίγο ξινά.

Η «μούχλα» σε ορισμένα τυριά, όπως το καραμπέρ, είναι ακίνδυνη. Πρόκειται ουσιαστικά για βακτήρια που συνεισφέρουν στη διαδικασία ωρίμανσής τους.

Τα ξαναζεσταμένα λαχανικά, όπως μανιτάρια ή σπανάκι, δεν επιφυλάσσουν κινδύνους, με την προϋπόθεση ότι ψύχονται και ξαναζεσταίνονται γρήγορα. Έτσι, τα βακτήρια δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν, γιατί τα δύο συγκεκριμένα λαχανικά δεν χαλάνε παρά σε θερμοκρασία δωματίου.

Απαραίτητος έλεγχος…

Όταν κάποια τρόφιμα έχουν λήξει και μάλιστα κάμποσες μέρες πριν από την αναγραφόμενη στη συσκευασία τους ημερομηνία, τότε θα πρέπει να εξετάζετε την κατάστασή τους, καθώς η όψη και η μυρωδιά τους λένε πολλά. Με την παραμικρή όμως αμφιβολία πρέπει να τα πετάτε, γιατί ακόμη κι αν μια τροφή μπορεί να καταναλωθεί, η αλλοιωμένη γεύση της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Οι σαλάτες που περιέχουν κρεμμύδι την επόμενη μέρα μπορεί να έχουν έντονη μυρωδιά και δυσάρεστη γεύση. Αυτό σίγουρα δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει...βάρος σε ευαίσθητα στομάχια ή κάποια αποστροφή.

Όταν κάποιο αλλαντικό αέρος εμφανίσει μούχλα, αρκεί να κόψετε σε βάθος το μουχλιασμένο κομμάτι και να το πετάξετε.

Αν μια φραντζόλα ψωμί έχει μουχλιάσει σε κάποιο σημείο, πετάτε μόνο το κομμάτι αυτό.

Αμέσως στον κάλαθο των αχρήστων…

Οι μουχλιασμένες ή σάπιες τροφές –κυρίως αυτές που περιέχουν νερό, όπως λαχανικά, κομπόστες, σάλτσες, χυμοί, μαρμελάδες, φρέσκα τυριά, αλλαντικά κ.ά.–, γιατί τα βακτήρια της μούχλας μπορεί να προκαλέσουν έντονους πονόκοιλους.

Τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί, ακόμα και αν έχει μουχλιάσει ένας μόνο σπόρος.

Το ψωμί σε φέτες, γιατί οι μύκητες που προκαλούν τη μούχλα αυτή είναι καρκινογόνοι.

Οι κονσέρβες που έχουν φουσκώσει, καθώς περιέχουν πιθανότατα το βακτήριο Clostridium botulinum, που μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρο.

Ο κιμάς και τα πουλερικά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σαλμονέλωση και άλλες επικίνδυνες δηλητηριάσεις.

belife.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: