Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η ζωντανή βιβλιοθήκη που δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία αλλά... ανθρώπους! (FOTO-VIDEO)

Η Ζωντανή βιβλιοθήκη δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.


Από τον Οκτώβριο του 2009 στην Ελλάδα μια ομάδα από εθελοντές ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με το αντίστοιχο παγκόσμιο δίκτυο Ζωντανών Βιβλιοθηκών με έδρα τη Δανία, από όπου ξεκίνησε και η πρωτοβουλία πριν δέκα χρόνια περίπου.


Στην απλούστερή της μορφή, η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης, που ενθαρρύνει τη διάδραση και το διάλογο, μέσα από την απλότητα και τη διάθεση για επικοινωνία. Αυτή η Βιβλιοθήκη όμως δεν δανείζει βιβλία, αλλά εθελοντές συνανθρώπους μας που εκθέτουν τους και τις εαυτές τους προς “ανάγνωση”, με την πρόθεση να ανοίξουν ένα διάλογο με το κοινό και συγκεκριμμένα τους αναγνώστες τους για τον ρατσισμό στη Ελλάδα του σήμερα,  σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα και να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις μας. Τα ράφια της Ζωντανής βιβλιοθήκης διαθέτουν προς τους αναγνώστες «ανθρώπινα βιβλία», τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους. Και κάτι παραπάνω: τη διάθεσή τους να τα επικοινωνήσουν όλα αυτά με έναν τρόπο που να ενισχύει την προώθηση της ποικιλομορφίας.


Ο χώρος που επιλέγουμε για τις Ζωντανές Αναγνώσεις μας είναι πάντα προσβάσιμος σε Άτομα με Αναπηρία. Επίσης, πάντα υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.) και κατάλογος βιβλίων σε Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά καθώς  και διαθέσιμα Ζωντανά Λεξικά  (διερμηνεία) στα Φαρσί, τα Νταρί και τα Αγγλικά.

Ελάτε να διαβάσετε εκείνες τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν. Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…

Ζωντανή βιβλιογραφία



enallaktikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: