Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Όλη η αλήθεια για τους ξηρούς καρπούς

Η αλήθεια είναι ότι οι ξηροί καρποί είναι πηγή λίπους, όμως ταυτόχρονα προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Για τους ξηρούς καρπούς έχουν γίνει σημαντικές έρευνες, στις οποίες έχουν παρατηρηθεί τα εξής:


  • το καρύδι περιέχει τη μικρότερη ποσότητα σε κορεσμένο λίπος σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς, αυξημένη ποσότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς είναι πλούσιο σε ω3 και βιταμίνη Β2 - επίσης, έρευνες δείχνουν ότι το ελληνικό καρύδι περιέχει ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
  • ο ηλιόσπορος περιέχει μεγάλη ποσότητα σεληνίου, χαλκού, βιταμίνης Β1 και Β3, αλλά είναι και σημαντική πηγή φολικού οξέος
  • ο κολοκυθόσπορος περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, όμως είναι και πολύ καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, ψευδαργύρου αλλά και βιταμίνης Κ.
  • το αμύγδαλο έχει αυξημένη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και μικρή ποσότητα πολυακόρεστων, ενώ επίσης είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου.
Γενικότερα, οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτοστερόλες, που βοηθούν στην αναστολή απορρόφησης της χοληστερόλης, καθώς και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Επίσης, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, ωμοί και ανάλατοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: