Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Τι προειδοποιούσε ο Αϊνστάιν τους ψυχαναλυόμενους πριν από 85 χρόνια

Δεν είναι κακό να «σκαλίζεις» τα πράγματα. Η έρευνα για την αλήθεια είναι πολλές φορές σωτήρια, αρκεί να μην ξεπερνάει κάποια όρια. Γιατί, στο τέλος, ίσως ανακαλύψεις ότι, όταν τα σκαλίζεις υπέρ το δέον, δαγκώνουν…

Αυτή τη μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή καλύτερα να μην γνωρίζουμε ολόκληρη την αλήθεια, τη διατύπωσε με μεγάλη σαφήνεια το 1930 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σε συνέντευξή του στον Σιλβέστερ Βίερεκ για λογαριασμό της εφημερίδας The Saturday Evening Post.
Θέμα της συνέντευξης – ανάμεσα στα άλλα – και η ψυχανάλυση:
«Το να σκαλίζει κανείς το ασυνείδητό του συχνά δεν βοηθάει», αποφαίνεται ο Αϊνστάιν και συνεχίζει:
«Ο μηχανισμός της κνήμης μας ελέγχεται από περίπου 100 διαφορετικούς μυς. Πιστεύετε ότι, αναλύοντας τις κνήμες μας και γνωρίζοντας ακριβώς ποιοι είναι οι μύες που ενεργοποιούν την κίνηση και με ποια σειρά θα την πραγματοποιήσουν, θα μας βοηθούσε στο να περπατήσουμε;
[...]
Ίσως να θυμάστε την ιστορία με τον φρύνο και τη σαρανταποδαρούσα, λέει στη συνέχεια με το μυστηριώδες χαμόγελό του, που μερικές φορές φωτίζει τα υγρά σκούρα μάτια του σαν μια ατίθαση φλόγα.
Η σαρανταποδαρούσα ήταν πολύ υπερήφανη για τα 100 πόδια της. Ο γείτονάς της, ο φρύνος, ήταν πολύ θλιμμένος, γιατί είχε μόνο δύο. Μια ημέρα μια διαβολική ιδέα έσπρωξε τον φρύνο να γράψει αυτό το γράμμα στη σαρανταποδαρούσα: αγαπητή κυρία, μπορείτε να μου πείτε ποιο από τα 100 πόδια σας είναι αυτό που κινείται πρώτο, όταν μετακινείται το υπέροχο σώμα σας από το ένα μέρος στο άλλο, και με ποια σειρά κινείται τα άλλα 99;
Όταν η σαρανταποδαρούσα έλαβε το γράμμα, άρχισε να σκέπτεται.
Προσπάθησε πρώτα με το ένα πόδι, ύστερα με το άλλο. Τελικά ανακάλυψε φοβισμένη ότι δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε ένα από τα πόδια της. Ήταν πλέον ανίκανη να περπατήσει! Ήταν παράλυτη!Είναι πιθανόν η ψυχανάλυση να παραλύει τις διανοητικές και τις συναισθηματικές διεργασίες μας με παρόμοιο τρόπο»!

Όσοι επιθυμούν να αναγνώσουν ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Άλμπερτ Αϊνστάιν στον ΣΙλβέστερ Βιέρεκ για λογαριασμό της Saturday Evening Post, πατήστε εδώ.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: