Το ήπαρ (συκώτι) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ζωτικά όργανα του οργανισμού μας. Ποιες όμως είναι οι εξετάσεις αίματος που πραγματοποιούνται για την αξιολόγηση της λειτουργίας του;
Οι βιοχημικές εξετάσεις αίματος που αποτυπώνουν πραγματικά την λειτουργία του ήπατος, είναι οι ακόλουθες:
• Χρόνος προθρομβίνης (PT) και INR (International Normalized Ratio): Αυτά τα τεστ, μετρούν την ικανότητα του αίματος για φυσιολογική πήξη και για πρόληψη της αιμορραγίας (Χρόνος πήξεως και ροής). Πρόκειται για μια λειτουργία, που επιτελείται από ορισμένες πρωτεΐνες, που ονομάζονται παράγοντες πήξεως και οι οποίες παράγονται στο ήπαρ. Οι φυσιολογικές τιμές, είναι περίπου 9,5 έως 13,8 δευτερόλεπτα.
• Επίπεδα αλβουμίνης (λευκωματίνης): Η αλβουμίνη (λευκωματίνη), είναι μία πολύ κοινή πρωτεΐνη, που ανευρίσκεται στο αίμα και επιτελεί πολλές και σημαντικές λειτουργίες. Παράγεται και αυτή στο ήπαρ. Εάν η στάθμη της στο αίμα είναι μικρότερη από το φυσιολογικό (υπολευκωματιναιμία), αυτό μπορεί να υποδηλώνει χρόνια νόσο του ήπατος ή κίρρωση του ήπατος. Θα πρέπει όμως να τονιστεί, ότι πολλές άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή στάθμη αλβουμίνης. Οι φυσιολογικές τιμές της αλβουμίνης, είναι 3,5 έως 5g/dL.
• Χολερυθρίνη: Το μόριο αυτό, είναι υποπροϊόν της φυσιολογικής καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία επιτελείται εντός του ήπατος. Αποβάλλεται με την μορφή της χολής, στα κόπρανα. Κάθε αύξηση της τιμής της χολερυθρίνης, μπορεί να υποδηλώνει δυσλειτουργία του ήπατος. Όμως, υπάρχουν άλλες καταστάσεις, με αυξημένη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, οι οποίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης, αλλά με απολύτως φυσιολογική λειτουργία του ήπατος. Οι φυσιολογικές τιμές της χολερυθρίνης, είναι περίπου 0,1 έως 1,0.
• Γλυκόζη: Η στάθμη της γλυκόζης στον οργανισμό, διατηρείται μέσω πολλών μηχανισμών. Το ήπαρ μπορεί να απελευθερώσει γλυκόζη στο αίμα, για την διατροφή άλλων κυττάρων, σε περίπτωση ανεπαρκούς λήψης γλυκόζης από το στόμα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται νεογλυκογένεση και αποτελεί μία ακόμη σημαντική λειτουργία του ήπατος. Σε προχωρημένη ηπατική νόσο, αυτή η λειτουργία του ήπατος είναι μειωμένη, γεγονός που οδηγεί σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, όταν δεν γίνεται επαρκής λήψη γλυκόζης από το στόμα. Αντιστρόφως, ένα μεγάλος αριθμός ατόμων με κίρρωση του ήπατος, αποκτούν δυσανεξία στην γλυκόζη και αναπτύσσουν διαβήτη.

• Γάμμα-γλουταμυλική τρανσπεπτιδάση (γ-GT, ή GGT - Gamma-glutamyl transpeptidase):Το ένζυμο αυτό, θεωρείται ότι υποδηλώνει πιθανή βλάβη του ήπατος. Όσο υψηλότερο είναι το μη φυσιολογικό επίπεδο, τόσο πιθανότερη είναι η βλάβη του ήπατος. Τα φυσιολογικά επίπεδα της GGT, είναι περίπου 9 έως 48 U/L.
• Γάμμα-γλουταμυλική τρανσπεπτιδάση (γ-GT, ή GGT - Gamma-glutamyl transpeptidase):Το ένζυμο αυτό, θεωρείται ότι υποδηλώνει πιθανή βλάβη του ήπατος. Όσο υψηλότερο είναι το μη φυσιολογικό επίπεδο, τόσο πιθανότερη είναι η βλάβη του ήπατος. Τα φυσιολογικά επίπεδα της GGT, είναι περίπου 9 έως 48 U/L.
• Αλκαλική φωσφατάση (ALP-Alkaline phosphatase): Το ήπαρ συνθέτει τις μεγαλύτερες ποσότητες αυτού του ενζύμου. Συνεπώς, υψηλή στάθμη στο αίμα, μπορεί να υποδηλώνει, μεταξύ άλλων και ηπατική βλάβη. Τα φυσιολογικά επίπεδα της ALP, είναι περίπου 45 έως 115 U/L.
• Γαλακτική αφυδρογονάση ( LD ή LDH/Lactate dehydrogenase): Το ήπαρ συνθέτει τις μεγαλύτερες ποσότητες αυτού του ενζύμου. Συνεπώς, υψηλή στάθμη στο αίμα, μπορεί να υποδηλώνει, μεταξύ άλλων και ηπατική βλάβη. Τα φυσιολογικά επίπεδα της LD, είναι περίπου 122 έως 222 U/L
• Αριθμός αιμοπεταλίων: Χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων(θρομβοπενία ή θρομβοκυττοπενία), μπορεί να έχει πολλά αίτια, ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι προχωρημένη ηπατική νόσος. Ο φυσιολογικός αριθμός των αιμοπεταλίων, είναι περίπου 150.000 έως 400.000 mcL.
Σημείωση: Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες τιμές, αφορούν ενήλικους άνδρες. Οι γυναίκες και τα παιδιά, έχουν παρόμοιο αλλά ελαφρώς διαφορετικό εύρος φυσιολογικών τιμών.
Υγείαonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου