Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως βρήκαν τον γενετικό «διακόπτη» που ρυθμίζει τον μεταβολισμό και κατόρθωσαν να τον χρησιμοποιήσουν για να προστατεύσουν πειραματόζωα από την παχυσαρκία.
Ο «διακόπτης» είναι μία πρωτεΐνη, η οποία λέγεται νικοτιναμίδη-Ν-μεθυλοτρανσφεράση (ΝΝΜΤ) και αποθηκεύεται στα λιπώδη κύτταρα και το ήπαρ.
Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC), στη Βοστώνη, κατόρθωσαν να αδρανοποιήσουν το γονίδιο που κωδικοποιεί αυτή την πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα επίπεδά της και να ελαττωθεί «δραματικά» η ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη σε ποντίκια.
«Το εύρημά μας πρακτικά σημαίνει ότι βρήκαμε τρόπο μεταβολικού χειρισμού, που μπορεί να επιταχύνει τις καύσεις και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπάρμπρα Καν, αντιπρόεδρος του Τμήμα Στρατηγικής Έρευνας στο BIDMC και καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Και συνέχισε: «Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους οι οποίοι φαίνεται να τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς ποτέ να παχαίνουν.
»Αυτό οφείλεται εν μέρει στον βασικό κυτταρικό μεταβολισμό τους, δηλαδή στον εγγενή ρυθμό καύσης ενέργειας (θερμίδων) στα κύτταρά τους.
»Η ανακάλυψή μας ουσιαστικά δείχνει έναν τρόπο για επιτάχυνση της χρήσης ενέργειας από τα κύτταρα».
Όπως εξηγούν η δρ Καν και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Nature», συγκρίνοντας το γενετικό προφίλ υγιών ποντικιών φυσιολογικού βάρους με εκείνο παχύσαρκων, διαβητικών ποντικιών, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ΝΝΜΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένα στα λιπώδη κύτταρα και το ήπαρ των δεύτερων.
Στη συνέχεια, αδρανοποίησαν το γονίδιο που κωδικοποιεί την ΝΝΜΤ με τη βοήθεια της τεχνολογίας των αντινοηματικών ολιγονουκλεοτιδίων (ASO) που ήδη εφαρμόζεται σε ανθρώπους για τη θεραπεία διαφόρων νοσημάτων, διαπιστώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο αυξήθηκε σημαντικά η καύση θερμίδων στα παχύσαρκα ζώα και μειώθηκε εντυπωσιακά η αποθήκευση λίπους στο σώμα τους.
Η ASO είναι ήδη εγκεκριμένη στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των γονιδιακών αιτιών της κληρονομούμενης αυξημένης χοληστερόλης, καθώς και για τη θεραπεία μίας ιογενούς λοίμωξης των ματιών, συνεπώς είναι πιθανό να αρχίσουν σύντομα οι κλινικές μελέτες για την δοκιμή της ως θεραπείας κατά της παχυσαρκίας, εκτίμησαν οι ερευνητές.
e-diet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου