Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Οικονομική κρίση! Τι μπορείς να κάνεις;

Ζούμε σε μια εποχή που οι επιθυμίες συμβιβάζονται, ψαλιδίζονται. Η καταναλωτική μανία κάθισε στον πάγκο με τους αναπληρωματικούς και το πορτοφόλι αντιλαμβάνεται μόνο τα αναγκαία. Και σε αυτά πολλές φορές με το ζόρι ανταπεξέρχεται...


Άγχος, πίεση, στρες! Μετράς τα χρήματα που σου έχουν απομείνει -αφού έχεις πληρώσει τα πάγια μηνιαία έξοδα (ενοίκιο, κινητό κλπ.) και διαιρείς με τις μέρες που απομένουν μέχρι να βγει ο μήνας. Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό τις περισσότερες φορές. Και καλείσαι, κάθε μέρα, να είσαι απολύτως συνεπής στο πρέπει που το πηλίκο της διαίρεσης έδωσε. Δεν θα παραγγείλεις αυτό που θέλεις να φας, αλλά

αυτό που πρέπει.

Δύσκολα τα πράγματα! Κι ακόμα δυσκολότερα αν έχεις οικογένεια, παιδιά. Εκεί το σφίξιμο στο στομάχι είναι μεγαλύτερο, σοβαρότερο. Δεν είσαι υπεύθυνος μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για τα παιδιά σου... Υποχρέωση! Αυτό κι αν είναι άγχος. Αυτό κι αν είναι ικανό να σε αφήσει άυπνο...

Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ!
“Η οικονομική κρίση στις μέρες μας είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Ο περιορισμός του μπάτζετ στην οικογένεια είναι μια καινούρια κατάσταση για τους περισσότερους που προκαλεί πίεση και φόβο στα μέλη κάθε οικογένειας εφόσον η οικογένεια καλείται να αλλάξει τον οικονομικό προϋπολογισμό της, να περιορίσει τις δαπάνες της και προφανώς να διαφοροποιήσει τις ανάγκες της”

“Όλες αυτές οι αλλαγές συνεπώς οδηγούν στην αλλαγή τρόπου ζωής, στη θέσπιση και την ιεραρχία προτεραιοτήτων, στην αναθεώρηση των αναγκών. Αναμφισβήτητα, κάθε αλλαγή και κάθε περιορισμός δημιουργεί φόβο, άγχος, αγωνία και πίεση που πολλές φορές αγγίζει τα όρια του πανικού”.

“Αυτή την ανασφάλεια της καινούριας πραγματικότητας καλείσαι  να αντιμετωπίσεις , λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το μέλλον των παιδιών ” . “Άλλωστε πολλές φορές τα οικονομικά προβλήματα δημιουργούν προστριβές στο ζευγάρι, δυσκολία στην επικοινωνία και γενικότερα διαταρράσουν τις ισορροπίες της οικογένειας”.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ...

1. ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ
“Σε τόσο δύσκολες καταστάσεις είναι σημαντικό  να νιώθει ότι δεν έχει επάνω του όλο το βάρος και επικοινωνεί τις δυσκολίες  με τη σύζυγό του. Η συνεργασία των συζύγων με στόχο την οικονομική σταθερότητα της οικογένειας θα μπορούσε να είναι ό, τι καλύτερο. Όταν αυτό δεν υπάρχει συχνά είναι ένας λόγος που το ζευγάρι μπορεί να φτάσει ακόμη και στο χωρισμό”.

2. ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ
“Μιλήστε με την σύντροφό σας για τις ανάγκες και τις παροχές τους. Συνεργαστείτε έτσι ώστε να διδάξετε στα παιδιά σας την αξία του χρήματος, ενώ παράλληλα μάθετέ τα να σέβονται και να εκτιμούν την προσπάθειά σας”.

3. ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις ανάγκες του  και κατ' επέκταση όλης της οικογένειας ξεκινώντας αρχικά από την προσωπική σχέση που έχει κάθε ανδρας με τα χρήματα και εστιάζοντας στις ανάγκες της οικογένειας. Καλό θα ήταν να τεθούν και να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες”.

4. ΚΑΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

“Ζούμε σε μία καταναλωτική κοινωνία όπου πλέον είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν χρέη (πιστωτικές κάρτες, δάνεια κ.α.) ενώ παράλληλα είναι δύσκολο να αυξηθούν τα εισοδήματα λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας που υπάρχει στη χώρα μας. Η οργάνωση των εξόδων με βάση τα έσοδα είναι βασική προϋπόθεση για να περιορίσουμε το άγχος και την πίεση στη ζωή μας”
“Προσπαθήστε να μην δημιουργείτε έξοδα και υποχρεώσεις που υπερβαίνουν το εισόδημά σας. Η ποιότητα ζωής είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων, ωστόσο πάντα θα πρέπει να υπολογίζουμε μέχρι πού φτάνουν οι δυνατότητές μας και να προσέχουμε ώστε να μην ξεφεύγουμε παρορμητικά από τα όριά μας”.

Παράπλευρα κέρδη
“Οι οικονομικές δυσκολίες κάποιες φορές μπορεί να μας βάλουν σε μια διαδικασία να επαναπροσδιορίσουμε αξίες όπως: η φιλία, η ουσιαστική και ανθρώπινη επαφή με τους άλλους, η συντροφικότητα κ.α. που στις μέρες μας συχνά προσδιορίζονται από την οικονομική ευμάρεια ή χάνονταν από τη ζωή μας βάζοντας την καταναλωτική μανία στη θέση τους”
Ντόρα Μίνου-ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: