Σάββατο 21 Απριλίου 2012

13 τρικ για να διώξετε τις ημικρανίες

Αρκεί να μυρίσετε ένα άρωμα, να φάτε ένα κομμάτι σοκολάτα ή να καθίσετε για λίγο στον ήλιο και... να τος. Ο πονοκέφαλος είναι εδώ. Απλές καθημερινές συνήθειες μπορεί να ανοίξουν την «πόρτα» και οι ημικρανίες -η χειρότερη μορφή πονοκεφάλου- να σας επισκεφθούν. Ο πανικός δεν ωφελεί. Καμιά φορά δεν βοηθούν ούτε τα φάρμακα. Και όμως υπάρχουν κάποια τρικ που ίσως σας απαλλάξουν από τον ανεπιθύμητο επισκέπτη.



Πιείτε καφέ
Ο καφές μπορεί να γίνει αιτία πονοκεφάλου, μπορεί όμως και να τον διώξει καθώς διαθέτει αναλγητική δράση. Οταν λοιπόν έρθει η ημικρανία, δοκιμάστε ένα φλιτζάνι καφέ. Σίγουρα δεν θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Περιορίστε τα Ω6 λιπαρά
Τα κόκκινα κρέατα, τα αλλαντικά και ο κρόκος αβγού περιέχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα 6 λιπαρών οξέων, μεταξύ των οποίων και το αραχιδονικό που μπορεί να προκαλέσει ή να ενισχύσει πονοκεφάλους και φλεγμονές. Οταν λοιπόν πονάτε, αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα 6 λιπαρά.

Κάντε τεστ για δυσανεξία
Η χρόνια κεφαλαλγία μπορεί να συνδέεται με μια κατάσταση φλεγμονής του νευρικού ιστού, που προκαλείται από υπερευαισθησία σε κάποια τρόφιμα. Οταν όμως αυτά εντοπιστούν με το ειδικό τεστ, τότε μπορεί να αποφευχθούν οι πονοκέφαλοι.

Οχι στην ασπαρτάμη
Η γλυκαντική αυτή ουσία μπορεί να είναι βλαβερή για το νευρικό σύστημα και να αυξήσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων. Ασπαρτάμη ενδέχεται να περιέχουν τρόφιμα όπως γιαούρτια, τσίχλες ή καραμέλες.

Πάρτε μαγνήσιο
Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται με τους πονοκεφάλους. Αντίθετα, όταν υπάρχει σε κανονικές ποσότητες στον οργανισμό έχει την ικανότητα να χαλαρώνει τα νεύρα και τους μυς και να προλαμβάνει τις ημικρανίες.

Προσέξτε τα φάρμακα
Πολλά φάρμακα, όπως το αντισυλληπτικό χάπι, μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Ομως μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος και από τη συχνή χρήση παυσίπονων.

Πάρτε βιταμίνες της ομάδας Β
Βιταμίνες Β2 και Β6, όπως και το φολικό οξύ, ενδείκνυνται για την πρόληψη του πονοκεφάλου. Αν πάρετε συμπλήρωμα με όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, θα ενισχύσετε το νευρικό σύστημα και την απορρόφηση του μαγνησίου από τον οργανισμό.

Φάτε ψάρι
Τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 βρίσκονται κυρίως στα ψάρια. Μη διστάσετε λοιπόν να «χτυπήσετε» τον πονοκέφαλο τρώγοντας το αγαπημένο σας ψάρι, ανεξάρτητα μάλιστα από τον τρόπο παρασκευής του.

Tο συνένζυμο Q10
Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια, τον πυρήνα ενέργειας των κυττάρων. Η λήψη του Q10 προλαμβάνει κρίσεις ημικρανίας.

Εμπιστευθείτε την κερκετίνη
Η ουσία αυτή που βρίσκεται στα μαύρα σταφύλια, στο κρεμμύδι, στο μήλο και τα μίρτιλα εμποδίζει την απελευθέρωση ουσιών που ευνοούν τη δημιουργία φλεγμονών, αλλά και τους πονοκεφάλους.

Πιπερόριζα η σωτήρια
Η πιπερόριζα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οπότε είναι χρήσιμο όπλο κατά των πονοκεφάλων. Μπορείτε να τη βρείτε σε χάπια, αλλά καλύτερα να την αγοράσετε φρέσκια. Κόψτε την φέτες και προσθέστε τη στα φαγητά σας.

Κάντε μασάζ
Η λεβάντα και η μέντα έχουν αναλγητική και σπασμολυτική δράση. Διαλύστε δύο σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας και δύο μέντας σε ένα κουταλάκι αμυγδαλέλαιο και κάντε μασάζ σε κροτάφους και μέτωπο.

Αγγειοδιασταλτικές τροφές
Μερικές τροφές περιέχουν ισταμίνη και τυραμίνη, ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Μειώστε την κατανάλωση σοκολάτας, τυριών και κόκκινου κρασιού, αν οι ημικρανίες είναι... φίλες σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: