Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ντοματιές στο μπαλκόνι σας

Ντοματιές στο μπαλκόνι σας

Καλλιεργείστε τα δικά σας λαχανικά και απολαύστε μοναδική γεύση

Οι ντομάτες είναι από τα πιο δημοφιλή καρποφόρα. Αν βρεθούν σ΄ένα ηλιόλουστο σημείο της βεράντας σας τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
Οι δικές σας ντομάτες θα σας χαρίσουν μοναδικές γευστικές απολαύσεις αφού δεν θα έχουν καμία σχέση με εκείνες που αγοράζατε από το σούπερ μάρκετ.
Υπάρχουν πολλοί τύποι ντομάτας από τα μικρά ντοματάκια τσέρι μέχρι τις μεγάλες επιτραπέζιες ντομάτες. Το κάθε είδος έχει τη νοστιμιά του. Κορυφαία γεύση βέβαια έχουν τα μικρά ντοματίνια. Πριν φυτεύσετε τις ντομάτες σας βάλτε στον πάτο της ζαρντινιέρας χαλίκια, μετά ρίξτε το χώμα και προσθέστε άφθονη καλά χωνεμένη κοπριά και μικρή ποσότητα λιπάσματος. 
Οι ντομάτες καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους σε θέσεις ζεστές και προστατευμένες. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα της καλλιέργειας υπό κάλυψη. Στην περίπτωση αυτή και επειδή είναι φυτό με μεγάλο ριζικό σύστημα πρέπει να φυτεύεται σε μεγάλες γλάστρες ή ζαρντινιέρες γεμισμένες με μείγμα χώματος πλούσιου σε θρεπτικά στοιχεία. Η καλύτερη θέση για τα φυτά είναι κοντά σε έναν ηλιόλουστο τοίχο ο οποίος θα τα προστατεύει και θα αντανακλά πάνω τους τη θερμότητα του ήλιου. Όσο αναπτύσσονται τα φυτά, θα πρέπει να φροντίζετε για την στήριξη του κεντρικού βλαστού. Είναι πιθανό να χρειαστούν στήριξη ή δέσιμο και κάποια πλαϊνά κλαδιά που θα γέρνουν από το βάρος των καρπών. Τοποθετήστε στη βεράντα σας καλάμια ή μπαμπού  για την στήριξη των φυτών. Όσο μεγαλώνουν τα φυτά καλό θα ήταν να δένετε τους βλαστούς -όχι πολύ σφιχτά- επάνω στα καλάμια. Οι ντοματιές που καλλιεργούνται υπό κάλυψη χρειάζονται τακτική λίπανση και πότισμα, όμως είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο. Υπερβολικό νερό ή λίπασμα μπορεί να επηρεάσει τη γεύση, ενώ λίγο νερό και λίγο λίπασμα μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή. Ένας τρόπος για να ελέγχετε την συχνότητα του ποτίσματος είναι να διαπιστώνετε μόνοι σας με το δάχτυλό σας εάν πέντε εκατοστά από την επιφάνεια του χώματος  υπάρχει η κατάλληλη υγρασία. Αν είναι στεγνό σημαίνει ότι πρέπει να  ποτίσετε.
Οι ντοματιές πωλούνται συνήθως υπό την μορφή έτοιμων μικρών φυτών, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν πολλές επιλογές ως προς την ποικιλία. Επομένως εάν θέλετε κάτι πέρα από τα συνηθισμένα θα πρέπει να ξεκινήσετε την καλλιέργεια σας από σπόρο.
Θυμηθείτε ότι το πότισμα πρέπει να είναι συχνό μέχρι να εμφανιστεί ο ανθός.  Μεσολαβεί ένα ενδιάμεσο διάστημα που μειώνουμε λίγο το πότισμα και μόλις η ντοματιά μας γεμίσει με πράσινες ντομάτες αρχίζουμε πάλι τα τακτικά ποτίσματα. Μόλις γίνουν κόκκινες είναι έτοιμες να τις σερβίρουμε στο πιάτο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: