Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Εννιά βήματα προς την ευτυχία:

 Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως θα έρθεις πιο κοντά

ευτυχια
Ακόμη και ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να δώσει διαφορετικές απαντήσεις για το τι είναι ευτυχία. Παρότι δεν μπορεί να το ορίσει, ο καθένας το… κυνηγά μετά μανίας σε όλη του τη ζωή. Οι επιστήμονες τώρα διευκολύνουν λίγο την κατάσταση. Δίνουν εννιά μικρές συμβουλές για ισάριθμα βήματα προς την ευτυχία.

Γυμναστείτε περισσότερο
Δεν χρειάζεστε μία ώρα την ημέρα, μερικά λεπτά αρκούν. Η γυμναστική έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην ευτυχία, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ακόμη και για να ξεπεράσει κάποιος την κατάθλιψη.
Πέρα από τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις, η άσκηση προσφέρει χαλάρωση, ενδυναμώνει το μυαλό και βελτιώνει την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας- άρα και την ψυχολογία μας- ακόμη κι αν αυτό δεν αλλάζει ιδιαίτερα.
Κοιμηθείτε περισσότερο
Ο ύπνος βοηθά το σώμα να συνέλθει από την κόπωση της ημέρας, αλλά παράλληλα μας βοηθά να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί. Αυτά είναι γνωστά, όμως όπως προκύπτει είναι «κλειδί» για για την ευτυχία.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τον οργανισμό, ώστε οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά δεν μπορούν να φέρουν στο μυαλό τους ευχάριστες αναμνήσεις, παρά μόνο δυσάρεστες καταστάσεις που έχουν βιώσει.
Σε ένα πείραμα με άυπνους φοιτητές οι οποίοι προσπαθούσαν να αποστηθίσουν μία λίστα από λέξεις, μπορούσαν να θυμηθούν το 81% εκείνων που είχαν αρνητική έννοια, αλλά μόνο το 31% εκείνων που είχαν θετική.
Μετακομίστε πιο κοντά στη δουλειά σας
Η διαδρομή που κάνει κάποιος καθημερινά από και προς το χώρο εργασίας επηρεάζει σε εντυπωσιακό βαθμό το πόσο ευτυχισμένος νιώθει. Με τους ψυχολόγους να επισημαίνουν πως ο άνθρωπος αδυνατεί να συνηθίσει αυτή τη διαδρομή- «η οδήγηση στην κίνηση είναι μία διαφορετική κόλαση κάθε ημέρα» εξηγούν- αποδείχθηκε πως ακόμη και οι αυξημένες απολαβές δεν μετριάζουν τη δυστυχία που προκαλεί μία μεγάλη απόσταση από τη δουλειά.
Περάστε χρόνο με φίλους και συγγενείς
Αποδεικνύεται πως αυτοί οι άνθρωποι είναι «πηγή» ευτυχίας για τον καθένα. Για παράδειγμα, μία μελέτη που έκανε καθηγητής του Χάρβαρντ έδειξε πως το 93% των ανδρών που είναι ακμαίοι στα 65 τους, είχαν μικρότεροι εξαιρετική σχέση με τα αδέρφια τους. Αλλοι ερευνητές αναφέρουν πως όσοι φροντίζουν τους ανθρώπους γύρω τους και τους δείχνουν ότι τους αγαπούν, ζουν περισσότερο.
Βγείτε έξω
Για μία «ένεση» ευτυχίας οι επιστήμονες δίνουν την πιο απλή συμβουλή: βγείτε στον καθαρό αέρα. Σύμφωνα με μία μελέτη, 20′ σε εξωτερικό χώρο σε μία ημέρα με καλό καιρό δεν βελτιώνει απλά τη διάθεση, αλλά διευρύνει το νου και βελτιώνει τη μνήμη.
Βοηθήστε τους άλλους
Οπως προκύπτει, ακόμη και οι αγορές που κάνουμε για άλλους ανθρώπους ενισχύουν περισσότερο τη διάθεση από τα χρήματα που ξοδεύουμε για τον εαυτό μας. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν πως 100 ώρες το χρόνο- 2 την εβδομάδα- είναι ο ιδανικός χρόνος για να αφιερώσουμε στους άλλους προκειμένου να γίνουμε ευτυχισμένοι.
Χαμογελάστε
Το χαμόγελο από μόνο του μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, αλλά όταν συνδυάζεται με ευχάριστες σκέψεις είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό. Σύμφωνα με έρευνα του Michigan State University, οι εργαζόμενοι που προσποιούνται ότι χαμογελούν όλη την ημέρα έχουν χειρότερη διάθεση, αλλά και απόδοση στη δουλειά τους. Αντίθετα, όσοι το κάνουν ειλικρινά καθώς σκέφτονται τις διακοπές ή τα παιδιά τους, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και είναι πιο παραγωγικοί.
Σχεδιάστε ένα ταξίδι
Ακούγεται περίεργο, αλλά το έχουν δείξει μελέτες. Ο σχεδιασμός των διακοπών ή ενός ταξιδιού προκαλεί μεγαλύτερη ευτυχία από την πραγματοποίησή του. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ευτυχίας ακόμη και για οχτώ εβδομάδες.
Διαλογιστείτε
Η κοινή πεποίθηση είναι πως ο διαλογισμός βοηθά τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της καθαρής σκέψης, όπως βέβαια και της ηρεμίας. Φαίνεται όμως πως είναι χρήσιμη και για τη βελτίωση του αισθήματος ευτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: