Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ένα νησί που... φορτίζει πλήρως από τον κρατήρα ενός ηφαιστείου

Στόχος να καλύπτονται στο 100% οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού από το ηφαίστειο
Το ονομάζουν πλέον Το Νησί Με Τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Και αυτό γιατί το μικρό ισπανικό νησάκι Ελ Χιέρο (που βρίσκεται ανοικτά της Δυτικής Σαχάρα), πολύ σύντομα θα φορτίζει τις μπαταρίες του αποκλειστικά από την ενέργεια που θα παίρνει από έναν ηφαιστειακό κρατήρα.

Ήδη οι αρχές έχουν εγκρίνει την κατασκευή μιας ειδικής μονάδας που θα αξιοποιεί την ενέργεια του ηφαιστείου για να παράγει ηλεκτρισμό που θα καλύπτει το 100% των ενεργειακών αναγκών των 10.000 κατοίκων του νησιού.
Με μια ειδική τουρμπίνα θα αντλείται νερό από τη θάλασσα και θα μπαίνει μέσα στον ηφαιστειακό κρατήρα. Τις ημέρες που δεν θα έχει αέρα, το νερό θα αφήνεται να κυλά στις πλαγιές του ηφαιστείου, ουσιαστικά παράγοντας κινητική ενέργεια που θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική.
Οι επιστήμονες μελετούν προσεκτικά το Ελ Χιέρο και κάνουν λόγο για ένα "σπάνιο επιστημονικό πείραμα".
Πέραν της εκμετάλλευσης της ενέργειας από το ηφαίστειο, όμως, στο Ελ Χιέρο θα εγκαταστήσουν και τουρμπίνες αιολικής ενέργειας αλλά και ηλιακούς συλλέκτες.
Παρ' ότι η ανάγκη για αξιοποίηση των ΑΠΕ είναι παραπάνω από επιτακτική για όλο τον κόσμο, για τα νησιά είναι η μόνη λύση, λένε οι ειδικοί λόγω του μεγέθους τους και της αύξησης του κόστους μεταφοράς ορυκτών καυσίμων σε αυτά. 
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: