Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Ανακαλύφθηκε τυχαία νέο είδος ανακυκλώσιμου πλαστικού

Δεν είναι λίγες οι σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει κατά τύχη.Τώρα έρχεται ακόμη μια να προστεθεί στον κατάλογο. Ερευνητές της IBM ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν κατά τύχη ένα είδος ανακυκλώσιμου πλαστικού. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό συνθετικό πολυμερές από το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ανακυκλώσιμων βιομηχανικών θερμοπλαστικών.

Η νέα αυτή ανακάλυψη μπορεί να βρει εφαρμογές σε πολλούς τομείς όπως οι μεταφορές, η αεροδιαστημική και η μικροηλεκτρονική κ.ά.
H νέα κατηγορία υλικών περιλαμβάνει αφενός δυνατά και άκαμπτα πλαστικά, αφετέρου εύκαμπτα τζελ, που προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της χρήσης τους. Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε φθηνότερα και πιο φιλικά στο περιβάλλον αυτοκίνητα, αεροπλάνα και ηλεκτρονικά (ημιαγωγούς κ.α.). Είναι η πρώτη φορά που θερμοσκληρυνόμενα πλαστικά (thermoset) είναι δυνατό να παραχθούν σε ανακυκλώσιμη μορφή. Μέχρι σήμερα αυτά τα υλικά ήσαν μη ανακυκλώσιμα.
Το νέο πολυμερές υλικό αποδείχτηκε τρομερά σκληρό και σταθερό. Επιπλέον, με την κατάλληλη επεξεργασία με οξύ, είναι δυνατό να επανέλθει στα αρχικά χημικά συστατικά του (μονομερή), έτσι ώστε αυτά να ανακυκλωθούν σε κάποια νέα χρήση.
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: