Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ ..Διαδικτυακή απάτη!! Είχαν στήσει ιστοσελίδα και διαφήμιζαν προϊόντα που έφερναν από το εξωτερικό σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές.


Θύματα μιας καλοστημένης απάτης φαίνεται ότι έπεσαν δεκάδες χρήστες του Διαδικτύου. Σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι υπεύθυνοι της εταιρείας www.shop22.gr που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της πώλησης ηλεκτρονικών αντικειμένων (κινητών τηλεφώνων κ.λπ.) μέσω Internet συγκέντρωσαν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί, αφήνοντας τους πελάτες τους να περιμένουν τις παραγγελίες τους! 


Οι πελάτες-θύματα προσέφυγαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζητώντας τον εντοπισμό των απατεώνων, ωστόσο -σύμφωνα με τη νομοθεσία- εάν δεν υπάρχει κακούργημα, δεν μπορεί να φυλακιστεί κάποιος, ακόμη και αν εντοπιστεί.

«Αν τον βρούμε, θα οριστεί τακτική δικάσιμος και αν δικαστεί…» ήταν η απάντηση από τη Δίωξη. Μάλιστα, διευκρίνιζαν ότι αν η υπεξαίρεση αφορά σε ποσό κάτω των 30.000 ευρώ, τότε δεν μπορεί να παρέμβει ο εισαγγελέας. Με άλλα λόγια, οι αετονύχηδες, αν είχαν υπεξαιρέσει ποσό 29.000 ευρώ από τους ανυποψίαστους πελάτες, θα μπορούσαν να διαφύγουν ανενόχλητοι χωρίς εισαγγελική δίωξη.

Το κόλπο των επιτήδειων ήταν απλό: είχαν στήσει ιστοσελίδα και διαφήμιζαν προϊόντα που έφερναν από το εξωτερικό σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές. Όσοι έσπευδαν να παραγγείλουν έπρεπε είτε να καταβάλουν το ποσό μέσω τραπέζης, είτε μέσω Paypal, είτε με αντικαταβολή.

Η αναμονή ήταν περίπου 20 ημέρες, καθώς τα προϊόντα έφθαναν από το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που έπεσαν θύματα, η εταιρεία επικοινώνησε μαζί τους μέσω e-mail την Παρασκευή 16 Μαΐου και τους πληροφόρησε ότι το προϊόν που έχουν παραγγείλει θα παραδοθεί τη Δευτέρα 19 του μηνός σε συγκεκριμένη ώρα, μέσω εταιρείας courier, ζητώντας μάλιστα και συγγνώμη για την καθυστέρηση!

Αυτή είναι η εικόνα της ιστοσελίδας μετά την επέμβαση της Δίωξης
Αυτή είναι η εικόνα της ιστοσελίδας μετά την επέμβαση της Δίωξης


Τη Δευτέρα, όμως, το site είχε κλείσει «λόγω εργασιών συντήρησης», το σταθερό τηλέφωνο μιλούσε διαρκώς και το κινητό που είχαν δώσει στους πελάτες ήταν κλειστό. Και, φυσικά, τα προϊόντα ουδέποτε παραδόθηκαν. Ανήσυχοι οι πελάτες, άρχισαν να αναρωτιούνται στη σελίδα του www.shop22.gr στο facebook, ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας «κατέβηκε» και αυτή.

Εάν κάποιος χρήστης του Ίντερνετ πληκτρολογήσει τη διεύθυνση της ιστοσελίδας θα διαπιστώσει ότι έχει «μπλοκαριστεί» από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των διαχειριστών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: