Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Τα σκυλιά διαβάζουν το ανθρώπινο μυαλό Ένα πείραμα που έγινε όταν έσβησαν τα φώτα..

Τα σκυλιά είναι πολύ πιο ικανά στο να μας καταλαβαίνουν από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά μπορούν να διαβάζουν το ανθρώπινο μυαλό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Animal Cognition είναι εντυπωσιακά και αποκαλυπτικά: όταν σβήνουν τα φώτα, τα σκυλιά είναι 4 φορές πιο πιθανό να κλέψουν φαγητό ή να κάνουν κάτι το οποίο τους έχουμε απαγορεύσει. Και αυτό γιατί – όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες- αντιλαμβάνονται ότι το αφεντικό τους δεν μπορεί να δει μέσα στο σκοτάδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό γίνεται ακόμη και όταν οι άνθρωποι είναι μέσα στο δωμάτιο, αρκεί να είναι σβησμένο το φως.
Οι μελετητές, που θέλησαν να διαπιστώσουν αν η συμπεριφορά των σκύλων προσαρμόζεται αναλόγως συνθηκών, υποστηρίζουν “είναι αδύνατον τα σκυλιά να ξέχασαν ότι υπήρχαν άνθρωποι στο δωμάτιο μόλις έσβησαν τα φώτα”. Εξάλλου ας μην λησμονούμε την ιδιαίτερα ισχυρή τους όσφρηση. “Αντ' αυτού” λένε οι μελετητές “τα σκυλιά αλλάζουν τη συμπεριφορά τους όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν”.
Οι ίδιοι οι ερευνητές του University of Portsmouth που έκαναν τη μελέτη δηλώνουν εντυπωσιασμένοι: “είναι απίστευτο ότι τα σκυλιά καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα δουν, σημαίνει ότι αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη οπτική”.
Τα ευρήματα, εκτός από εντυπωσιακά, είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί μπορούν να εξηγήσουν πώς τα σκυλιά αλληλεπιδρούν τόσο έντονα με τους ανθρώπους και να αξιοποιηθούν σε περιπτώσεις σκυλιών- οδηγών και σκυλιών της αστυνομίας.
Αντιθέτως φαίνεται πως διαψεύδεται η πεποίθηση ότι εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα των σκύλων στις εκφράσεις του προσώπου τους. “Οι άνθρωποι συνεχώς αποδίδουν συναισθήματα και συμπεριφορές σε άλλα ζωντανά πλάσματα. Ξέρουμε ότι το σκυλί μας είναι έξυπνο ή τρυφερό, αλλά είμαστε εμείς που σκεφτόμαστε αυτό, όχι εκείνα” τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης. 
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: