Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Τελικά, το αλκοόλ κάνει καλό στη καρδιά; Νέα έρευνα αμφισβητεί άλλες μελέτες, που υποστηρίζουν ότι ένα-δύο ποτηράκια τη μέρα ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία

Οι άνθρωποι που μειώνουν την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουν, ακόμη και αν αυτή ήταν ήδη μέτρια έως μικρή, ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία τους, σύμφωνα με νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει άλλες μελέτες, ακόμη και πολύ πρόσφατες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ένα ή δύο ποτηράκια τη μέρα ωφελούν την καρδιά. Έτσι, μετά και τη νέα έρευνα, τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο, καθώς είναι φανερό πλέον ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμφωνήσουν κατά πόσον το αλκοόλ με μέτρο είναι ωφέλιμο ή, αντίθετα, στην περίπτωσή του ισχύει το "όσο λιγότερο, τόσο καλύτερα".

Η νέα μελέτη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Χουάν Κάσας της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και τον επίκουρο καθηγητή Μάικλ Χολμς της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έκαναν μια συγκριτική μελέτη άνω των 50 δημοσιευμένων ερευνών πάνω στη σχέση αλκοόλ και καρδιαγγειακής υγείας, έρευνες οι οποίες αφορούν συνολικά περισσότερους από 260.000 ανθρώπους.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος, να μειώσει τον κίνδυνο για νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας και για υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερο βάρος (μικρότερο δείκτη σωματικής μάζας).
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσοι έχουν στο DNA τους ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το ADH1B, που οδηγεί σε εκ φύσεως μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ, έχουν κατά μέσο όρο ανώτερη καρδιαγγειακή υγεία. Ειδικότερα, όσοι καταναλώνουν 17% λιγότερο αλκοόλ την εβδομάδα, λόγω αυτής της γενετικής προδιάθεσης, έχουν 10% μειωμένο κίνδυνο κατά μέσο όρο για στεφανιαία νόσο και υπέρταση.
«Αυτά τα νέα ευρήματα είναι ζωτικής σημασίας για να να γίνει κατανοητό πώς το αλκοόλ επηρεάζει την καρδιοπάθεια. Αντίθετα με ό,τι έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, φαίνεται τώρα πως οποιαδήποτε έκθεση στο αλκοόλ έχει αρνητική επίπτωση για την υγεία της καρδιάς» δήλωσε ο Μ. Χολμς.
Άλλοι επιστήμονες χαρακτήρισαν ενδιαφέρουσα τη νέα μελέτη, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση μια άποψη που τείνει να γίνει δόγμα: ότι το αλκοόλ με μέτρο κάνει καλό. Προειδοποίησαν όμως ότι η διαμάχη για το θέμα επουδενί δεν έχει λήξει. Μέχρι τότε το ποτηράκι με το αλκοόλ μάλλον μένει μετέωρο στο χέρι.
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: