Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Υπερήλικας “ξύπνησε” μέσω της μουσικής (video)


Όταν ήταν νέος, ο Χένρι ήταν γεμάτος ενεργητικότητα και όρεξη για ζωή. Τραγουδούσε και χόρευε διαρκώς, μόνος, με τη γυναίκα ή τα παιδιά του. Τα τελευταία χρόνια ο -υπερήλικας πλέον- Χένρι βρίσκεται καθηλωμένος στην αναπηρική του καρέκλα σε ένα γηροκομείο των ΗΠΑ. Δεν μιλούσε, δεν αντιδρούσε σχεδόν δεν ζούσε. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που η θεραπεύτριά του αποφάσισε να δοκιμάσει ένα απλό κόλπο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.


Χρησιμοποιώντας ένα απλό iPod τού φόρεσε ακουστικά με την μουσική της εποχή του που τόσο λάτρευε. Αμέσως, ο Χένρι φαίνεται να ξυπνάει από το λήθαργό του, τα μάτια του ανοίγουν διάπλατα, θα' λεγε κανείς ότι “ανάβει” από ενεργητικότητα και ζωντάνια που του μεταγγίζει η μουσική. Αρχίζει να κουνιέται στο ρυθμό της μουσικής και να σιγοτραγουδά. Ακόμη και όταν του βγάζουν τα ακουστικά το μυαλό του φαίνεται πλέον “ενεργοποιημένο”. Και έχει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα να πει για τη μουσική.


“Η μουσική μού δίνει την αίσθηση της αγάπης, του έρωτα. Πιστεύω ο κόσμος πρέπει να νιώσει τη μουσική και το τραγούδι” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το βίντεο είναι απόσπασμα ενός ντοκιμαντέρ που εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στη μουσική και τη μνήμη για τα άτομα με εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή άνοια. 

Λένε πως η μουσική “εξημερώνει” τα ένστικτα. Φαίνεται όμως ότι η θεραπευτική της δύναμη έχει σε μεγάλο βαθμό παραγνωριστεί...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: