Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς να ξεχάσετε μια κακή ανάμνηση και να προχωρήσετε. Δείτε συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές αναμνήσεις

Σαν ένα «εχθρό» της ευτυχίας, οι κακές αναμνήσεις μπορούν να στοιχειώσουν το μυαλό για ημέρες, μήνες ή ακόμα και χρόνια. Ένα ατύχημα ή μια άσχημη εμπειρία, όμως, μπορεί να ξεχαστεί σύμφωνα με έρευνες στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, αρκεί να προχωρήσει κάποιος με σωστά βήματα!

Αυτό συμβαίνει γιατί ανακαλύφθηκε ότι πάντα θα θυμόμαστε την αιτία ενός γεγονότος αλλά όχι και τις συνέπειες ή τα συναισθήματα της στιγμής. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές αναμνήσεις, μειώνοντας το άγχος και την πιθανή κατάθλιψη.
Αποδεχθείτε την κατάσταση, όπως έχει
Για να ξεχάσουμε το παρελθόν, πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε ο,τι μας συνέβη και να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Δεν είναι κακό να κλάψουμε ή να φωνάξουμε, αφού η κάθαρση θα επουλώσει τις πληγές μας. Ωστόσο, ας δούμε το αποτέλεσμα της κατάστασης είμαστε ακόμα ζωντανοί και πιο δυνατοί!
Ταξιδέψτε σε ένα άλλο μέρος μέσα από τις αναπνοές
Όταν αρχίζει να «πέφτει» η διάθεση μας, ας δοκιμάσουμε τη μέθοδο της αναπνοής. Σημαντικό είναι να χαλαρώσουμε, να βάλουμε κλασσική μουσική και να ταξιδέψουμε σε ένα ευτυχισμένο μέρος ή να σκεφτούμε κάτι ευχάριστο, όπως είναι ένα παγωτό ή μια βουτιά στη θάλασσα. Έτσι, θα καταφέρουμε, έστω και για λίγο, να καταπραΰνουμε τη ψυχή μας και να ηρεμήσουμε.
Κρατηθείτε απασχολημένοι για 24 ώρες το 24ωρο
Ένα καλό βιβλίο ή ένα νέο χόμπι μπορεί να μας αποσπάσει από τις κακές αναμνήσεις. Όσο μένουμε άπραγοι στον καναπέ και μπροστά στην τηλεόραση, οι κακές μνήμες θα γεμίζουν το μυαλό μας. Ας μη βάλουμε τη ζωή μας στον «αυτόματο πιλότο»! Σιγά σιγά, θα δούμε ότι με τις νέες εμπειρίες, ο πόνος θα μειωθεί αρκετά και οι σκέψεις θα γίνουν πιο θετικές.
Σκεφτείτε τα μαθήματα ζωής που πήρατε
Ακόμα και μια φρικτή εμπειρία μπορεί να μας διδάξει κάτι. Μπορεί να χρειαζόμαστε χρόνο για να καταλάβουμε ότι πίσω της «κρύβεται» ένα μάθημα ζωής, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη και ότι οι αναποδιές είναι αναπόφευκτες.
Αποφύγετε άτομα και μέρη που σας κάνουν να θυμάστε
Προσωρινά, καλό είναι να αποφεύγουμε τα άτομα, τα μέρη και τα τραγούδια που μας φέρνουν στο μυαλό ένα άσχημο περιστατικό. Καλό είναι να προχωρήσουμε με αυτή τη φιλοσοφία, μέχρι να νιώσουμε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον.
Αποφύγετε το αλκοόλ, οπωσδήποτε
Το αλκοόλ φέρνει στο κέντρο του μυαλού τις παλιές αναμνήσεις, κυρίως τις άσχημες! Απλά θα μας αφήσει να αισθανθούμε άγχος ή κατάθλιψη. Το ποτό δεν αποτελεί τη λύση για να δώσουμε ένα μόνιμο τέλος, αλλά ακόμα και προσωρινά θα μας κάνει χειρότερα.
Μιλήστε σε κάποιον γι “αυτό, φίλο ή ψυχολόγο
Ένας φίλος ή ειδικός σύμβουλος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι ένα περιστατικό δεν είναι τόσο φρικτό, όσο το έχουμε μέσα στο μυαλό μας. Για να μπορέσουμε να απαλλαχθούμε από τις κακές αναμνήσεις, πρέπει πρώτα να συμβιβαστούμε με την προέλευση τους. Εάν επιλέξουμε, πάντως, έναν ψυχολόγο, δεν θα αισθανθούμε ούτε αμηχανία, ούτε λογοκρισία…
Κάντε διαλογισμό και σκεφτείτε ουσιαστικά το πρόβλημα
Οι ενοχλητικές αναμνήσεις θα φύγουν από το μυαλό μέσα από το διαλογισμό, αφού αυτός θα ενισχύσει τη συγκέντρωση και τη διάθεση μας. Εάν ξεκινήσουμε διαλογισμό για 5 λεπτά την ημέρα, θα καταλάβουμε σταδιακά ότι είμαστε σε θέση να ελέγξουμε το σώμα και το μυαλό μας
govastileto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: