Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Επιτρέπεται να κυκλοφορείς με μαγιό στις συγκοινωνίες; Δες τι απαγορεύεται και τι όχι στα ΜΜΜ

Η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, ειδικά στην Αθήνα, μοιάζει με τη στρατιωτική θητεία: μπορεί να σου προσφέρει πολλές απίθανες ιστορίες τις οποίες να διηγείσαι εκ των υστέρων γελώντας, αλλά και να σου κάνει την καθημερινότητα "μαρτύριο". Πολυκοσμία, ζέστη, δυσοσμία και σουρεάλ καταστάσεις "to know us better" που δεν ζήτησε κανείς.


Για πολλά φαινόμενα και συμπεριφορές που βλέπουμε καθημερινά στα ΜΜΜ και μπορεί κάποιους να ενοχλούν, από τα προκλητικά σορτσάκια σε μέγεθος μαγιό μέχρι την ελλιπή προσωπική υγιεινή, δεν είμαστε σίγουροι αν δικαιούσαι να διαμαρτυρηθείς "πατώντας" σε κάποια επίσημη οδηγία. Υπάρχουν όμως και άλλα ενοχλητικά παραδείγματα, για τα οποία ο κανονισμός λειτουργίας των ΜΜΜ έχει προβλέψει!

Παρακάτω σε βοηθάμε να μάθεις τι πραγματικά επιτρέπεται και τι όχι, εξετάζοντας μερικά συχνά φαινόμενα παρεκτροπής, που συμβαίνουν χειμώνα-καλοκαίρι.

1. Παρέες αλαφιασμένων εφήβων συζητούν φωναχτά για σεξ, βρίζονται μεταξύ τους για πλάκα, σου παίρνουν τ' αφτιά με τον σαματά τους και σε τυχόν παρατήρηση λένε πως είναι δικαίωμά τους;
Αμ δε! Οι επιβάτες έχουν υποχρέωση "να μη χρησιμοποιούν προσβλητική γλώσσα και να μην συμπεριφέρονται απειλητικά ή άσεμνα", βεβαίως-βεβαίως!

2. Επιβάτης με σακίδιο στην πλάτη ή στον ώμο αφήνει γύρω του "θύματα" κάθε φορά που στρίβει ελαφρά;
Έχεις δικαίωμα να του ζητήσεις να το βγάλει πάραυτα και να το κρατήσει χαμηλά με το χέρι, γιατί τα σακίδια δεν επιτρέπεται να φέρονται στην πλάτη ή στον ώμο.
summertrain3. Ταξιδιώτης έχει τοποθετήσει σε κάθισμα ή στον διάδρομο αποσκευές;
Άσε τα "δε βαριέσαι" και απαίτησε να τις βάλει στους ειδικούς χώρους των ΜΜΜ που έχουν προβλεφθεί για αποσκευές, ή σε σημείο που δεν εμποδίζουν.

4. Ανυπόμονος καπνιστής ανάβει τσιγάρο ήδη από τις κυλιόμενες που οδηγούν στην έξοδο;
Παραβιάζει τον σαφή κανόνα χρήσης του μετρό και έχεις δικαίωμα να του "την πεις": Το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά σε ΟΛΟΥΣ τους χώρους του μετρό (το ίδιο ισχύει φυσικά και στα οχήματα).

5. Αγανακτισμένος μπάρμπας/θείτσα που έχει όρεξη για κουβέντα κάνει πολιτικά σχόλια προσπαθώντας να σε βάλει με το ζόρι στη συζήτηση και να συμφωνήσεις μαζί του/της ενώ τον/την αγνοείς; (βλ. "καλά, εσείς δεν μιλάτε, δεν σας ενδιαφέρουν όλ' αυτά;")
Η οδηγία του ΟΑΣΑ, την οποία μπορείς να επικαλεστείς και να τους "κόψεις το βήχα", λέει ρητά πως "απαγορεύεται η πολιτική, θρησκευτική ή οποιουδήποτε άλλου τύπου προπαγάνδα".

6. Μαντράχαλος/γκομενίτσα "πουλάει μούρη" έχοντας απλώσει τις ποδάρες ή ξαπλάρει, πιάνοντας δύο καθίσματα και ζωτικό χώρο που αναλογεί σε παραπάνω από ένα άτομα;
Απαίτησε να συμμορφωθούν αμέσως με την σχετική απαγόρευση, που δεν επιτρέπει σε επιβάτες "να ξαπλώνουν σε καθίσματα, πάγκους ή οπουδήποτε αλλού".

Δες αναλυτικά και συγκεντρωτικά τις υποχρεώσεις των επιβατών και του ΟΑΣΑ στο link στο τέλος του κειμένου. 

Και για να γίνει η μετακίνηση ακόμα πιο υποφερτή το καλοκαίρι...

Χρήσιμος εξοπλισμός:

Ζακετούλα, φούτερ ή εσάρπα!
Μην το γελάς, ξέρεις πολύ καλά πως όταν τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ, κάτι ριχτό στην πλάτη το θες!

Υγρά μαντιλάκια!
Την "μπόχα" φυγείν αδύνατον σε καταστάσεις πολυκοσμίας, γι΄αυτό ένα πέρασμα στον λαιμό και στα χέρια με αρωματικό υγρό μαντιλάκι, βοηθά ν' αντέξεις τις γύρω δυσάρεστες οσμές.

Βιβλίο, εφημερίδα, ακουστικά
Θα σε "αποκόψουν" από ό,τι συμβαίνει γύρω σου.

Τσίχλες ή καραμέλες
Για τις στιγμές εκείνες που δεν έχεις μαζί νερό και νιώθεις το στόμα σου πιο ξηρό κι απ' τη Σαχάρα.

Εκτύπωσε και έχε μαζί σου για παν ενδεχόμενο τον χάρτη υποχρεώσεων των εταιρειών ΟΑΣΑ-ΟΣΥ-ΣΤΑΣΥ προς τους επιβάτες, που περιλαμβάνει και τις υποχρεώσειςτων επιβατών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: