Μπορεί οι υπολογιστές να είναι εδώ και αρκετά χρόνια ευρέως διαδεδομένοι, κάποια όμως στοιχεία για αυτούς δεν είναι γνωστά για τους περισσότερους χρήστες, παρόλο που κατά καιρούς αναφέρονται στο τεχνολογικό στερέωμα. Ένα από αυτά τα στοιχεία, είναι τα μικρόβια – και όχι, δεν εννοούμε ως «μικρόβια» τους ψηφιακούς ιούς της τεχνολογία, αλλά τα πραγματικά, αληθινά μικρόβια. Τα οποία δε μικρόβια πως σχετίζονται με τους υπολογιστές; Για την ακρίβεια, σχετίζονται έμμεσα με αυτούς, καθώς η άμεση σχέση τους, αφορά τις συσκευές που χρησιμοποιούμε για να χειριστούμε τους υπολογιστές. Κοινώς, το ποντίκι (mouse) και το πληκτρολόγιο, κυριολεκτικά βρίθουν από μικρόβια.
Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Interface έχει την λύση, δια αντιμικροβιακών πληκτρολογίων και ποντικιών φτιαγμένα από χαλκό!
Σύμφωνα με την έκθεση του Infection Control Today, άψυχα αντικείμενα μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή μόλυνσης, με το ένα χέρι να εναποθέτει μικρόβια τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν στο άλλο, γεγονός που μπορεί να επιφέρει πιθανή μόλυνση. Μερικές από τις πιο διαδεδομένες και κοινότυπες επιφάνειες στο χώρο της υγείας, είναι τα διάφορα ποντίκια για τους υπολογιστές αλλά και τα αντίστοιχα πληκτρολόγια. Η συγκεκριμένη έκθεση μάλιστα, αναφέρει αρκετές έρευνες που κάνουν λόγο για σύνδεση των παραπάνω συσκευών με την εξάπλωση μολύνσεων.
Σε μία κλινική δοκιμή από χάλκινες αντιμικροβιακές επιφάνειες, τρία αμερικανικά νοσοκομεία αντικατέστησαν μόλις έξι επιφάνειες που έρχονται συχνά σε επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό, σε μονάδες εντατικής θεραπείας στις οποίες συμπεριλαμβάνονται συσκευές εισόδου για υπολογιστές. Αυτές οι επιφάνειες αντικαταστάθηκαν από αντιμικροβιακές επιφάνειες φτιαγμένες από χαλκό. Το αποτέλεσμα ήταν μια μείωση κατά 58% του κινδύνου του ασθενούς για πιθανή μόλυνση, που να σχετίζεται με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου