Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Όλα όσα δεν γνωρίζετε για τα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος

Παρόλο που δεν τα σκεφτόμαστε αν δεν μας ενοχλήσουν, τα εσωτερικά μας όργανα μας επιτρέπουν να τρώμε, να αναπνέουμε και να περπατάμε. Παρακάτω θα διαβάσετε κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας την επόμενη φορά που θα ακούσετε το στομάχι σας να γουργουρίζει.

Το μεγαλύτερο όργανο είναι το λεπτό έντερο. Παρά το γεγονός ότι καλείται λεπτό, είναι στην πραγματικότητα τέσσερις φορές πιο μακρύ από το μέσο ύψος ενός ενήλικα. Αν δεν ήταν τυλιγμένο δεν θα χωρούσε μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα.
Η καρδιά δημιουργεί πίεση είναι ικανή να εκτοξεύσει το αίμα εώς και 9 m μακρυά. Δεν είναι τόσο περίεργο λοιπόν που μπορείτε να αισθανθείτε τον κτύπο της καρδιάς σας τόσο εύκολα. Για να επιτευχθεί η γρήγορη και αποτελεσματική κυκλοφορία του αίματος απαιτείται αρκετή πίεση με αποτέλεσμα τις έντονες συσπάσεις της καρδιάς και των τοιχωμάτων των κοιλιών της που στέλνουν το αίμα στο υπόλοιπο σώμα.
Τα οξέα του στομάχου είναι τόσο δυνατά ώστε μπορούν να διαλύσουν ακόμη και μεταλλικά ξυραφάκια. Καθώς σίγουρα δεν θα δοκιμάζατε ποτέ τις ικανότητες του στομάχου σας καταπίνοντας ξυραφάκια ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα, ο ρόλος των οξέων που βοηθούν στην πέψη του φαγητού θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Ο τύπος του υδροχλωρικού οξέος που βρίσκεται στο στομάχι σας δεν είναι απλά ικανός να διαλύσει την πίτσα που φάγατε χθες το βράδυ αλλά μπορεί να διαλύσει επίσης και αρκετά είδη μετάλλων.
Το ανθρώπινο σώμα εκτιμάται ότι έχει περίπου 96.500 km αιμοφόρων αγγείων. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος, σκεφτείτε ότι η απόσταση γύρω από τη γή είναι 40.200 km περίπου, έτσι τα αιμοφόρα αγγεία σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορούσαν να  “τυλίξουν” την περίμετρο της γης παραπάνω από δύο φορές.
Μια νέα στρώση δημιουργείται στο στομάχι σας κάθε τρείς ή τέσσερις μέρες. Η βλέννα που καλύπτει τα τοιχώματα του στομάχου θα διαλυόταν σύντομα από τα οξέα που περιέχει αν δεν ανανεονώταν τόσο συχνά. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από έκλος στομάχου γνωρίζουν πόσο επίπονο είναι όταν τα οξέα καταστρέφουν τη βλέννα του στομάχου.
Η επιφάνεια του ανθρώπινου πνεύμονα είναι ίση με αυτή ενός γηπέδου τέννις. Με σκοπό την αποτελεσματική οξυγόνωση του αίματος, οι πνεύμονες επικαλύπτονται με εκατοντάδες διακλαδώσεις βρόγχων και μικροσκοπικές κυψελίδες σε σχήμα σταφυλιού. Αυτές αποτελούνται από μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία από τα οποία διέρχεται το αξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. Η τεράστια επιφάνεια αυτής της μορφής κάνει ακόμη πιο εύκολη την ανταλλαγή μεταξύ οξυγόνου- διοξειδίου του άνθρακα και διασφαλίζει την διαρκή και απαραίτητη για τη ζωή οξυγόνωση του αίματος.
 Η γυναικεία καρδιά χτυπά πιο γρήγορα από την ανδρική. Μια απλή εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι μια μέση γυναίκα έχει μικρότερη σωματική μάζα σε σχέση με έναν άνδρα επομένως η καρδιά στέλνει το αίμα πιο γρήγορα στο γυναικείο σώμα. Πέρα από αυτό όμως μπορεί η αντρική και η γυναικεία καρδιά να δράσει τελείως διαφορετικά, ειδικά όταν ο άνδρας ή η γυναίκα βιώσει μια τραυματική εμπειρία όπως μια καρδιακή προσβολή. Ακόμη και πολλές θεραπείες οι οποίες εφαρμόζονται επιτυχώς στους άνδρες θα πρέπει να τροποποιηθούν ή να αλλάξουν πλήρως για να εφαρμοστούν με επιτυχία και στις γυναίκες.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το συκώτι μπορεί να εκτελεί παραπάνω από 500 λειτουργίες.Συνήθως δεν σκέφτεστε και πολύ το μέρος αυτό του σώματός σας παραμόνο μετά από μια νύχτα κραιπάλης με ποτό, αλλά το συκώτι είναι ένα από τα πιο μεγάλα και σκληρά εργαζόμενα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Μερικές από τις λειτουργίες που εκτελεί είναι: παραγωγή της χολής, αποσύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων , πρωτεϊνική σύνθεση πλάσματος, και αποτοξίνωση.
Η αορτή έχει σχεδόν την ίδια διάμετρο με αυτή ενός λάστιχου ποτίσματος. Το μέγεθος της καρδιάς ενός ενήλικα είναι κατά μέσο όρο όσο δύο γροθιές, κάνοντας το μέγεθος της αορτής να φαίνεται αρκετά εντυπωσιακό. Η κεντρική αρτηρία πρέπει να είναι τόσο μεγάλη καθώς είναι ο κύριος προμηθευτής του οξυγονωμένου αίματος στο υπόλοιπο σώμα.
Ο αριστερός πνεύμονας είναι μικρότερος από τον δεξιό έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για την καρδιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι αν καλούνταν να ζωγραφίσουν  μια εικόνα με το πως είναι οι πνεύμονές τους, θα σχημάτιζαν δύο πνεύμονες του ίδιου μεγέθους πάνω κάτω. Αν και οι πνεύμονες είναι όντως περίπου ίδιοι στο μέγεθος, η καρδιά, η οποία βρίσκεται περίπου κεντρικά αλλά κλίνει ελαφρώς στα αριστερά καταλαμβάνει περισσότερο χώρο από την αριστερή πλευρά παραγκωνίζοντας κάπως τον αντίστοιχο πνεύμονα.
 Ακόμη και αν αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος των εσωτερικών οργάνων του σώματος μπορείτε να επιβιώσετε. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να φαίνεται πολύ εύθραυστο αλλά είναι πιθανό να επιζήσει ακόμα και αν του αφαιρούσαν το στομάχι, την σπλήνα, 75% από το συκώτι, 80% από τα έντερα, ένα νεφρό, έναν πνεύμονα και σχεδόν όλα τα όργανα από την πυελική περιοχή και τη βουβωνική χώρα. Μπορεί να μην αισθανόσασταν “περδίκι” όντας σ’ αυτήν την κατάσταση αλλά σίγουρα δεν θα χάνατε τη ζωή σας.
  Το μέγεθος των επινεφριδίων αδένων αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Οι επινεφρίδιοι αδένες, βρίσκονται πάνω ακριβώς από από τα νεφρά και είναι υπεύθυνοι για την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών τους στρές όπως την κορτιζόνη και την αδρεναλίνη. Στον έβδομο μήνα ανάπτυξης του εμβρύου οι αδένες έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τα νεφρά. Κατά τη γέννηση, οι αδένες έχουν συρρικνωθεί ελαφρώς και θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται καθ’όλη τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που ένα άτομο φθάσει τα βαθιά γεράματα, οι αδένες είναι τόσο μικροί που δύσκολα διακρίνονται.
boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: