Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Πώς να σβήσουμε τα ψηφιακά μας ίχνη


Παρόλο που είναι μάλλον αδύνατο να εξαφανίσει κανείς εντελώς τα ψηφιακά του «ίχνη» όσον αφορά τουλάχιστον τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, η πιο ριζική λύση είναι φυσικά να διαγράψει το προφίλ του οριστικά, χωρίς δυνατότητα επαναφοράς. Για όσους, πάντως, θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον λογαριασμό τους, τα περισσότερα social media προσφέρουν τρόπους ώστε να αποσύρουν από την «κοινή θέα» τις αναρτήσεις για τις οποίες οι χρήστες μετάνιωσαν στην πορεία.

Ετσι, το Facebook δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να καταστήσουν «αόρατο» ολόκληρο το περιεχόμενο του Χρονολογίου που έχουν κοινοποιήσει σε φίλους φίλων ή δημόσια, ώστε να εμφανίζεται πλέον μόνο στους φίλους τους. Επίσης, οι χρήστες μπορούν να παρέμβουν σε οποιαδήποτε δημοσίευση μεμονωμένα και να τη διαγράψουν, ενώ μπορούν να αφαιρέσουν το όνομά τους από την ετικέτα κάθε λογής «άβολου» υλικού (π.χ. φωτογραφίες) που έχουν «ανεβάσει» άλλοι χρήστες.

Τη δυνατότητα διαγραφής εικόνων δίνουν και τα περισσότερα «φωτογραφικά» κοινωνικά δίκτυα, όπως το Instagram και το Flickr, ενώ και οι χρήστες του Twitter μπορούν να απαλείψουν επιλεκτικά παλιά μηνύματα. Από την άλλη μεριά, μπορεί κανείς να απαλείψει πλήρως την online παρουσία του ως μπλόγκερ, από υπηρεσίες όπως το Google Blogger, το Tumblr ή το Wordpress.

Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να ανακύψει είναι αν αυτό το υλικό έχει προηγουμένως αναδημοσιευθεί αλλού στο Διαδίκτυο (π.χ. σε φόρουμ). Τότε, όπως και στην περίπτωση των χρηστών που οι αναρτήσεις τους δημοσιεύονται απευθείας σε ιστοσελίδες τρίτων, η μόνη επιλογή που έχουν είναι να απευθυνθούν στους διαχειριστές τους, ζητώντας τους να το «κατεβάσουν». Ακόμη πάντως κι αν το αίτημά τους εισακουσθεί, θα πρέπει να έχουν κατά νου πως υπάρχει το Internet Archive, μια πρωτοβουλία αρχειοθέτησης όλου του Διαδικτύου, η οποία αποθηκεύει «στιγμιότυπα» των σάιτ ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οπως είναι φυσικό, η διαγραφή των online «ιχνών» έχει νόημα από τη στιγμή που κανείς έχει αποφασίσει να περιορίσει τα «σημάδια» που θα εξακολουθήσει να δημιουργεί. Γι’ αυτό και ολοένα περισσότεροι χρήστες δεν αρκούνται στη δυνατότητα της εκ των υστέρων διαγραφής που προσφέρουν τα συμβατικά social media, αλλά στρέφονται σε νέες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπου το περιεχόμενο διαγράφεται αυτόματα αφότου διαβαστεί από τον παραλήπτη του.

Με τη μορφή εφαρμογών για «έξυπνες» συσκευές, τέτοια κοινωνικά δίκτυα είναι τα Telegram Messenger, Confide, Wickr, Textsecure και Gryphn, αρκετά από τα οποία διακινούν γραπτά μηνύματα, βίντεο ή φωτογραφίες. Μάλιστα, το υλικό ανταλλάσσεται μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη κρυπτογραφημένο. Ωστόσο, επειδή έχουν λίγους μήνες «ζωής», οι διαβεβαιώσεις τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται προς το παρόν με σχετική επιφύλαξη. Στην περίπτωση του Snapchat, του φωτογραφικού κοινωνικού δικτύου που υποσχόταν πως το υλικό διαγράφεται αυτόματα (χρησιμοποιείται κυρίως από έφηβους για sexting), αποδείχθηκε πως οι εικόνες μπορούσαν να αποθηκευτούν πριν «αυτοκαταστραφούν».

Πάντως, όλα τα social media προϋποθέτουν την εγγραφή σε αυτά, με συνέπεια να συγκεντρώνουν δεδομένα για τους χρήστες τους. Οσον αφορά την Google, αυτό δεν είναι απαραίτητο, ενώ αν κανείς έχει ήδη λογαριασμό, μπορεί επίσης να διαγράψει το ιστορικό του. Επειδή και σε αυτή την περίπτωση ο ιντερνετικός κολοσσός μπορεί να δημιουργεί προφίλ των χρηστών παρακολουθώντας τις αναζητήσεις που κάνουν από το «ψαχτήρι» του, υπάρχει η εναλλακτική λύση των μηχανών αναζήτησης που προσφέρουν πλήρη ανωνυμία, όπως οι DuckDuckGo.com or Blekko.com.



kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: