Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Πόσο νερό να πίνουμε τις ζεστές μέρες

Η αφυδάτωση αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση για τον οργανισμό και οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι μεταξύ άλλων η υψηλή θερμοκρασία, η άσκηση ή η χειρωνακτική εργασία σε συνθήκες καύσωνα, η υπερβολική εφίδρωση αλλά και το γεγονός ότι στερηθήκαμε για αρκετές ώρες το νερό. 


Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν χάνoυμε περισσότερα υγρά από αυτά που λαμβάνουμε, με αποτέλεσμα το σώμα να μην έχει αρκετό νερό ώστε να εκτελεί φυσιολογικά τις λειτουργίες του. Συχνές αιτίες αφυδάτωσης είναι η έντονη άσκηση, ιδίως όταν κάνει πολύ ζέστη, οι διάρροιες, οι εμετοί, ο πυρετός και η υπερβολική εφίδρωση. Οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί, αλλά τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Στα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνονται:

κούραση - υπνηλία
απώλεια όρεξης 
στεγνό στόμα 
ξηρό δέρμα
δυσανεξία στη ζέστη 
πονοκέφαλος - ζάλη
μικρή ποσότητα και σκουρόχρωμα ούρα 
δυσκοιλιότητα

Το αίσθημα της δίψας δεν είναι πάντα αξιόπιστος δείκτης της ανάγκης του οργανισμού για νερό, ειδικά σε παιδιά και ηλικιωμένους. Καλύτερος δείκτης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το χρώμα των ούρων, όπου τα ανοιχτόχρωμα ούρα δείχνουν καλή ενυδάτωση, ενώ τα σκουρόχρωμα συνήθως σηματοδοτούν την αφυδάτωση. 

Η συνιστώμενη πρόσληψη υγρών είναι περίπου 1,2 λίτρα (έξι με οκτώ ποτήρια) την ημέρα, αλλά το καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να διπλασιάσετε αυτή την ποσότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την αφυδάτωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι να πίνετε υγρά πριν διψάσετε. Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 2 ποτήρια νερό μία με δύο ώρες πριν από κάποια δραστηριότητα εκτός σπιτιού. Στη συνέχεια και όσο είστε εκτεθειμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, να πίνετε περίπου ένα ποτήρι νερό κάθε 10-15 λεπτά. 

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: