Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Πως ο σκύλος προβλέπει την ανθρώπινη συμπεριφορά

Ο «καλύτερός μας φίλος» είναι σε θέση να «διαβάζει» τη διάθεσή μας και να προβλέπει τη συμπεριφορά μας, υποστηρίζει νέα μελέτη βρετανών επιστημόνων.


Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερτέι, η ικανότητα του σκύλου να κατανοεί τον άνθρωπο είναι έμφυτη και δεν εξαρτάται από την εκπαίδευσή του. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η συγκεκριμένη ικανότητα του τετράποδου βασίζεται στην εκτροφή του και στην επιλογή των γενετικών του χαρακτηριστικών (μέσω διασταυρώσεων) - η ικανότητα αυτή με τα χρόνια ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.
Μελετώντας τους τετράποδους φίλους μας
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την αντίδραση 24 σκύλων - από τους οποίους κάποιοι ήταν πολύ εκπαιδευμένοι και κάποιοι καθόλου – στις μη λεκτικές εντολές ατόμων (π.χ. υπόδειξη ή έντονο βλέμμα που να δείχνει στο σκύλο πού έπρεπε να μετακινηθεί).
Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι το επίπεδο της εκπαίδευσης των ζώων δεν φάνηκε να παίζει κάποιον ρόλο ως προς την κατανόηση που έδειχναν.
«Αυτό που παρατηρήσαμε ότι έκανε τη διαφορά ήταν το αν γνώριζαν το άτομο που τους έδινε τις εντολές. Αν το γνώριζαν, τότε έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στις εντολές του, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν σε θέση να “διαβάζουν” ή να προβλέπουν τη συμπεριφορά του» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Κλερ Κάνινγκχαμ.
«Μέσω της διαδικασίας της εξημέρωσής τους, οι σκύλοι άρχισαν να αποδέχονται τον άνθρωπο ως “συνέταιρο” ζωής. Με τον τρόπο αυτόν και ζώντας καθημερινά δίπλα στον άνθρωπο, άρχισαν να αναλύουν και να κατανοούν τη συμπεριφορά του» προσθέτει η ειδικός. «Αν η ικανότητα αυτή, μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά, τότε αυτό σημαίνει ότι όσο περνάει ο καιρός, τα ζώα αυτά γίνονται ολοένα και καλύτερα στο να προβλέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά».
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των Βρετανών, που παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Animal Cognition», έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προηγούμενων μελετών, που είχαν επίσης δείξει την ικανότητα των ζώων να κατανοούν τον άνθρωπο, υπογραμμίζοντας έτσι το μεγάλο δέσιμο ανθρώπου-σκύλου.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: