Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ποιο χρώμα φτιάχνει τη διάθεση μας τη νύχτα; Η εγκεφαλική «χρωματική» σύγχυση που προκαλεί κατάθλιψη!

Αμερικανική επιστημονική έρευνα καταδεικνύει ότι το φως τη νύχτα, ανάλογα με το χρώμα του, μπορεί να έχει σημαντική και πολύ διαφορετική επίδραση.

Από άποψη ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την έρευνα, το κόκκινο φως είναι το καλύτερο, το μπλε το χειρότερο και το λευκό στο ενδιάμεσο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης και ψυχολογίας Ράντι Νέλσον του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Οχάιο, έκαναν πειράματα με ποντίκια τα οποία εξέθεσαν σε διαφορετικά χρώματα φωτός.
Τα χάμστερ που είχαν εκτεθεί τις νύχτες σε κόκκινο φως, εμφάνισαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, καθώς και λιγότερες δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την κατάθλιψη (μικρότερη πυκνότητα κυτταρικών συνδέσεων στην περιοχή του ιππόκαμπου), σε σχέση με όσα ζώα είχαν εκτεθεί στο μπλε ή λευκό φως. Τα μόνα ποντίκια που ήταν σε ακόμα καλύτερη κατάσταση και από εκείνα που είχαν εκτεθεί στο κόκκινο φως, ήταν όσα βρίσκονταν σε απόλυτο σκοτάδι τα βράδια.
Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους, ιδίως όσους εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, οι οποίοι είναι και πιο ευάλωτοι σε ψυχικές διαταραχές.
Η επίδραση του έγχρωμου φωτός σχετίζεται με τον ρόλο των εξειδικευμένων φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς φακού, τα οποία δεν εμπλέκονται ιδιαίτερα στην όραση.
Ανιχνεύουν ωστόσο το φως και στέλνουν τα σχετικά μηνύματα στον εγκέφαλο, βοηθώντας στη ρύθμιση του βιολογικού «ρολογιού» (του λεγόμενου κιρκαδιανού ρυθμού), που ρυθμίζει πότε ο οργανισμός νυστάζει ή ξυπνάει. Τα ίδια κύτταρα, παράλληλα, στέλνουν μηνύματα στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση και το συναίσθημα.
Γενικότερα, η ύπαρξη φωτός τη νύχτα στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο, που τον μπερδεύουν, επειδή έχει συσχετίσει αυτά τα σήματα με την ημέρα και όχι με το βράδυ. Η σύγχυση αυτή φαίνεται να πυροδοτεί την κατάθλιψη σε μερικούς ανθρώπους που ξενυχτάνε.
govastileto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: