Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ποια προβλήματα υγείας «κρύβει» ο πολύς ύπνος

Ο ύπνος είναι εξίσου ευεργετικός για την υγεία μας όπως η γυμναστική και η υγιεινή διατροφή. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται άμεσα με αρκετές ασθένειες, όπως για παράδειγμα η καρδιοπάθεια.


Από την άλλη και ο πολύς ύπνος κρύβει κινδύνους για την υγεία μας. Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να πυροδοτήσει το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις διαταραχές του θυρεοειδούς αλλά και την κατάθλιψη.

Ποια είναι λοιπόν η «ιδανική» διάρκεια ύπνου; Οι ειδικοί συνιστούν 7 έως 9 ώρες την ημέρα. Ο ύπνος που ξεπερνά τις 9 ώρες θεωρείται υπερβολή. Σημειώνουν μάλιστα πως πρέπει να καλύπτουμε αυτές τις ώρες καθημερινά, καθώς δεν είναι εύκολο να αντισταθμίσουμε την έλλειψη αναπληρώνοντας το χαμένο ύπνο τα σαββατοκύριακα και στις διακοπές.

Ο πολύς ύπνος μπορεί να είναι μια αντίδραση του σώματος ώστε να μας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Άλλοτε πάλι μπορεί να οφείλεται στην κακή ποιότητα του ύπνου, με αποτέλεσμα να μην ξεκουραζόμαστε όσο χρειάζεται.

Ο πολύς ύπνος απορυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού κι έτσι μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ορισμένες ασθένειες. Εάν κοιμόμαστε πολύ μπορεί να στερηθούμε το πολύτιμο φως του ήλιο, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας.

onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: