Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Δείτε που κρύβονται τα δημοφιλή μικρόβια

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά λέει ο θυμόσοφος λαός. Έτσι  μπορεί διάφορες επιφάνειες και αντικείμενα που μας περιβάλλουν και δεν πάει το μυαλό μας να δείχνουν πεντακάθαρα αλλά απ΄ότι φαίνεται δεν είναι.
Πάνω τους βρίσκονται μικρόβια τα οποία δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού και είναι δυνατόν μέσω των χεριών μας να εισέλθουν στον οργανισμό μας.
Μελετητές από το  πανεπιστήμιο της Αριζόνα έψαξαν και βρήκαν τα σημεία τα οποία είναι τα πιο βρώμικα. Όπως αποδείχθηκε μετά από σχετικές αναλύσεις που έκαναν τα  έπιπλα του γραφείου βρίσκονται περισσότερα βακτήρια από όσα μπορεί να βρει κανείς στο κάθισμα της λεκάνης μιας συνηθισμένης τουαλέτας. 
Ακόμα μία «επικίνδυνη» και όχι τόσο αναμενόμενη εστία μικροβίων είναι οι πόρτες  των ψυγείων  που βρίσκονται στους εργασιακούς χώρους. Και αυτό γιατί οι λαβές των ψυγείων συχνά παραμελούνται και δεν καθαρίζονται με την ίδια τακτικότητα.
Τα πόμολα  με τα οποία ανοίγουν οι πόρτες συγκεντρώνουν εξίσου μεγάλο αριθμό μικροβίων αφού δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ.
Στις τουαλέτες  το πιο «βρώμικο» σημείο δεν είναι αυτό που φαντάζεστε, αλλά ο νιπτήρας που πλένουμε τα χέρια μας καθώς η υγρασία που συγκεντρώνεται ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και μικροοργανισμών.
ΑΤΜ
Οι μελετητές ανακάλυψαν πως σε κάθε ένα από κουμπιά του πληκτρολογίου του ΑΤΜ, βρίσκονται πάνω από 1.200 μικρόβια. Στο σημείο αυτό οι μελετητές συστήνουν στους πολίτες να μην ξεχνούν να απολυμαίνουν τα χέρια τους πριν και  μετά από την χρήση του. 
Ανακυκλώσιμες τσάντες
Το ίδιο «μολυσμένες» είναι και οι εναπαχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών. Το 90%, μάλιστα, όσων χρησιμοποιούν τέτοιες τσάντες δεν τις καθαρίζουν ποτέ, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν μικρόβια από το σουπερ-μάρκετ, στο σπίτι και αντίστροφα.
Τα μικρόβια προτιμούν το γυμναστήριο
Η ίδια έρευνα απέδειξε πως στο 63% του συνολικού εξοπλισμού ενός γυμναστηρίου βρίσκονται ιοί, υπεύθυνοι για την εμφάνιση πολλών κρυολογημάτων.
 Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό  μολυσμένου εξοπλισμού βρίσκεται στα βάρη, παρά στα σύνεργα της αεροβικής άσκησης, ενώ το πρόβλημα με τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου είναι ότι επειδή ουσιαστικά χρησιμοποιείται διαρκώς, ακόμα και ημερήσιες απολυμάνσεις, δεν αρκούν για τον ολικό καθαρισμό του.
Τέλος, σταφυλόκοκκος έχει βρεθεί στα γάντια της άρσης βαρών και στις λαβές των μηχανημάτων που έχουν καλυφθεί με πλαστικό. Κάθε φορά που αλλάζετε το βάρος της άσκησης και στο μεταξύ αγγίζετε με τα χέρια σας το πρόσωπο και τα μάτια σας, θέτετε εαυτόν σε κίνδυνο μόλυνσης.
iatropedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: