Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Ποιές αρρώστιες μπορεί να μεταδώσει ο κάδος πλυντηρίου;

Αν πλένετε τα ρούχα σας και τα ρούχα των παιδιών σας σε χαμηλες θερμοκρασίες, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφθείτε, γιατί πολλά μικρόβια δεν σκοτώνονται και μεταφέρονται στην επόμενη πλύση...

Σύμφωνα με μελέτες το να πλένουμε τα ρούχα μας στους 30 βαθμούς Κελσίου, κρύβει αρκετούς κινδύνους για τη υγεία. Και αυτό γιατί τα μικρόβια που έχουν τα ρούχα μας δεν σκοτώνονται με το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά ζουν στο κάδο του πλυντηρίου και «περνούν» στις επόμενες πλύσεις που θα κάνουμε.
Τα εσώρουχα ευθύνονται περισσότερο για αυτή την κατάσταση, λόγω του ότι έχουν διάφορα είδη βακτηρίων. 
Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες μας προτείνουν να πλένουμε τα ρούχα μας και ειδικά τα εσώρουχα στους 60 βαθμούς Κελσίου.
Χαρακτηριστικό και πολύ ανησυχητικο είναι το εξής παράδειγμα:
«Εάν γεμίσει κανείς το πλυντήριο μόνο με εσώρουχα, θα απελευθερωθούν σχεδόν 100 εκατομμύρια κολοβακτηρίδια (e.coli) στο νερό - και αν αυτό δεν είναι αρκετά ζεστό, θα απομείνουν στο πλυντήριο και θα μεταδοθούν στα ρούχα της επόμενης πλύσης». 
Επίσης οι αλλεργιολόγοι γιατροί προειδοποιούν ότι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης που προκαλούν αλλεργίες όπως άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα δεν σκοτώνονται στις χαμηλές θερμοκρασίες.
 Σύμφωνα με μελέτες, όλα τα ακάρεα σε σεντόνια και μαξιλαροθήκες σκοτώθηκαν σε θερμοκρασία νερού άνω των 55 βαθμών Κελσίου.
Τί πρέπει να προσέχουμε όταν πλένουμε τα παιδικά ρούχα 
Το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών και των νηπίων δεν έχει αναπτυχθεί ολοκληρωμένα και είναι σαφώς πιο ευάλωτα σε μικρόβια και ιούς. Για αυτό λοιπόν, οι παιδίατροι προτείνουν να πλένουμε τα ρούχα των παιδιών χωριστά από αυτά των ενηλίκων και σε θερμοκρασίες υψηλές, όπως άνω των 60 βαθμών. 
Και βέβαια καλο είναι να χρησιμοποιούμε απορρυπαντικό που έχει βάση το σαπούνι χωρίς λευκαντικά ή άλλες χημικές ουσίες. 
1ο σημαντικό tip! : Τουλάχιστον μια φορά το μήνα, πρέπει να κάνετε κενή πλύση, χωρίς ρούχα δηλαδή, στους 90 βαθμούς, ώστε να απομακρυνθούν μικρόβια, βακτήρια ή ακόμα και μούχλα. 
2ο σημαντικό tip!: Να απλώνετε τα ρούχα στον ήλιο και όχι σε σκιερό μέρος, γιατί η ακτινοβολία του ηλίου είναι πολύ ισχυρό μικροβιοκτόνο.

mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: