Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ποια ειναι η ιστορία του zippo??

Ο πρώτος αναπτήρας Zippo δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α το 1932 από τον George G.Blaisdel.

Ο Τζορτζ Μπλέισντελ, μέχρι τα 37 του χρόνια δεν είχε πετύχει κάτι το αξιόλογο. Όλα όμως άλλαξαν το 1932, όταν ο Τζορτζ πήρε μέρος σε έναν χορό στην πόλη Πενσιλβανία.



Βγαίνοντας κάποια στιγμή στο μπαλκόνι για να καπνίσει, παρατήρησε έναν καλοντυμένο φίλο του να προσπαθεί να ανάψει με έναν άσχημο και φθηνό αναπτήρα ένα τσιγάρο. Αυτό ήταν...

Η ιδέα ενός καλού αναπτήρα μόλις είχε σφηνωθεί στο μυαλό του. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στα τέλη του ίδιου έτους, λανσάρισε στην αγορά έναν αναπτήρα μικρότερου μεγέθους, ενώ ένας μηχανισμός επέτρεπε στο καπάκι του να παραμένει στη βάση του αναπτήρα όταν αυτό άνοιγε, έτσι ώστε ο αναπτήρας να μπορεί να χρησιμοποιείται με ένα χέρι. Μάλιστα, γύρω από το φιτίλι, τοποθετήθηκε και ένα προστατευτικό κάλυμμα για να μην σβήνει από τον αέρα.

Το όνομα «Zippo» είναι προϊόν θαυμασμού που έτρεφε ο Μπλέισντελ για μια άλλη εφεύρεση, αυτή του φερμουάρ. Στα αγγλικά το φερμουάρ μεταφράζεσαι ως «Zipper», απ' όπου προέκυψε ύστερα και το εν λόγω όνομα.

Αυτό που απογείωσε πραγματικά τις πωλήσεις ήταν η εφ' όρου ζωής εγγύηση που παρείχε, μοναδική στα τότε χρονικά. Όλοι οι χαλασμένοι αναπτήρες διορθώνονταν μέσα σε μόλις 48 ώρες.

Ο Τζορτζ Μπλέισντελ πέθανε το 1978, με την επιχείρηση να περνά στους απογόνους του. Ο Zippo, που εξακολουθεί να παράγεται με μικρές μόνο διαφορές από το πρωτότυπο, ξεπέρασε μέχρι σήμερα τις 500 εκατομμύρια πωλήσεις

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: