Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Πόνος στη κοιλιά. Τι μπορεί να κρύβει;

ΕΡΩΤΗΣΗ
Τον τελευταίο καιρό έχω πολύ συχνούς πόνους στη κοιλιά. Όταν ξεκίνησε είχα και διάρροια, γι αυτό νόμιζα ότι ήταν κάποια ίωση. Δυστυχώς  όμως έχει περάσει περίπου ένας μήνας και ο πόνος επιμένει. Τι μπορεί να έχω, τι πρέπει να κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα σύμπτωμα που σε κάποια στιγμή μας έχει απασχολήσει όλους. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αφορά πάρα πολλές παθήσεις οι οποίες είτε αφορούν όργανα και ιστούς τα οποία βρίσκονται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα είτε όργανα που βρίσκονται έξω από αυτή. Ιδιαίτερη σημασία έχει η θέση που εντοπίζεται ο πόνος,  η ένταση,  η περιοδικότητά του  και τα πιθανά συμπτώματα που τον συνοδεύουν.
Σαφώς ο οξύς κοιλιακός πόνος ωθεί τον άρρωστο να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια. Ο χρόνιος κοιλιακός πόνος είναι επίσης ένα συνηθισμένο ενόχλημα, πολλές φορές βασανιστικό, που αναγκάζει τον άρρωστο ή να υπομένει ή να περιφέρεται από γιατρό σε γιατρό.
Δείτε ενδεικτικά κάποιες από τις παθήσεις που αφορούν όργανα που βρίσκονται μέσα στην κοιλιακή χώρα και προκαλούν  πόνο.
Λιθίαση της χοληδόχου κύστης ή του νεφρού, έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, γαστρίτιδα,  διαφραγματοκήλη, κολίτιδα, απόφραξη του εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οξεία σκωληκοειδίτιδα, ιογενής ηπατίτιδα. Στις δε γυναίκες σαλπιγγίτιδα, εξωμήτρια κύηση, ενδομητρίωση, δυσμηνόρροια. 
Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να είναι και ψυχογενούς προέλευσης και είναι συχνό εύρημα σε καταστάσεις νευρώσεων, υστερίας ακόμα και κατάθλιψης.
Όσον αφορά την ένταση του πόνου δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τη βαρύτητα της νόσου που τον προκαλεί. Κατά κανόνα, οι σοβαρές ενδοκοιλιακές παθήσεις προκαλούν έντονο πόνο που ξυπνά τον άρρωστο ή δεν τον αφήνει να κοιμηθεί. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο άρρωστος δεν παραπονιέται έντονα δεν περιορίζει την ανάγκη της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας. Η ηπιότητα των συμπτωμάτων πολλές φορές δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ασφάλειας με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο άρρωστος να απευθυνθεί σε γιατρό.
Σε ορισμένες παθήσεις μπορεί να διαπιστωθεί η ύπαρξη σαφών εκλυτικών παραγόντων στην πρόκληση του πόνου. Ο πόνος του έλκους για παράδειγμα αρχίζει συνήθως 2-2,5 ώρες μετά τα γεύματα και υποχωρεί με τη λήψη τροφής. Ο πόνος του κολικού των χοληφόρων ή της οξείας παγκρεατίτιδας μπορεί να ακολουθεί τη λήψη πλούσιου γεύματος. Ο πόνος που οφείλεται σε ερεθισμό του περιτοναίου επηρεάζεται από τη θέση του σώματος, ενώ ο κολικός των χοληφόρων ή του νεφρού δεν επηρεάζεται από αυτή. Στις περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου, ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με την έμμηνη ρύση.
Συχνά αίτια κοιλιακού πόνου με συγκεκριμένους χαρακτήρες,είναι:
-Αφόρητος πόνος που εισβάλλει απότομα: διάτρηση έλκους, κολικός χοληφόρων, κολικός νεφρού, ρήξη αορτικού ανευρύσματος, έμφραγμα του μυοκαρδίου
-Έντονος, σταθερός πόνος που εισβάλει γρήγορα: οξεία παγκρεατίτιδα, εξωμήτρια κύηση
-Σταθερός πόνος που εισβάλλει βαθμιαία: οξεία χολοκυστίτιδα, οξεία σκωληκοειδίτιδα, εκκολπωματίτιδα, οξεία εξαρτηματίτιδα (ωοθήκες)
-Ήπιος πόνος που αυξάνεται βαθμιαία σε ένταση και υποχωρεί παροδικά για να επανέλθει: εντερική απόφραξη
Συνήθως, ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως είναι η ναυτία και ο έμετος. Οι πιο συχνές αιτίες οξέος κοιλιακού πόνου που συνοδεύεται από έμετο είναι ο ειλεός, η οξεία χολοκυστίτιδα, η οξεία παγκρεατίτιδα, η οξεία γαστρεντερίτιδα, το πεπτικό έλκος, η αλκοολική γαστρίτιδα/ηπατίτιδα, η οξεία ιογενής ηπατίτιδα, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η οξεία ανεπάρκεια των επινεφριδίων,  κ.ά. Ας σημειωθεί πως όταν η ναυτία και ο έμετος έχουν προηγηθεί του πόνου, η πιθανότητα επείγουσας κατάστασης που απαιτεί χειρουργική επέμβαση είναι ελάχιστη.
Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα πιθανόν να αποτελούν επίσης συνοδά συμπτώματα του κοιλιακού πόνου.
Η διάρροια μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονώδη ή νεοπλασματική πάθηση του εντέρου, σε παγκρεατική ανεπάρκεια ή να αποτελεί εκδήλωση ψυχοσωματικών νόσων. Η δυσκοιλιότητα έχει διαγνωστική αξία κυρίως όταν έχει εμφανιστεί πρόσφατα ή συνδυάζεται με εναλλαγές διάρροιας.
Αντίθετα, η επίσχεση αερίων αποτελεί συνήθως σοβαρό σύμπτωμα. Όταν διαρκεί για παράδειγμα 24 ώρες σημαίνει ειλεό ακόμα και αν ο ασθενής έχει κενώσεις όπως συμβαίνει στην πλήρη εντερική απόφραξη.
Η παρουσία ίκτερου ή αιματουρίας ή η αποβολή αίματος από τον κόλπο στις γυναίκες είναι συμπτώματα που επίσης θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν άμεσα.
Ο πυρετός μπορεί να συνοδεύει πολλές παθολογικές καταστάσεις που εκδηλώνονται με κοιλιακό πόνο, αλλά δεν πρέπει να δίνεται υπερβολική έμφαση στην απουσία του. Είναι, π.χ., γνωστό ότι μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων οξείας σκωληκοειδίτιδας εκδηλώνεται χωρίς πυρετό.
Γίνεται λοιπόν σαφές πως είναι πάρα πολλές οι παθήσεις που αφορούν την εκδήλωση πόνου στην κοιλιά. Κάποιες από αυτές χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης και κάποιες όχι. Στις περιπτώσεις οξέος πόνου η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας γίνεται επιτακτική ανάγκη και καταφεύγουμε άμεσα στο γιατρό. Αλλά και στις περιπτώσεις ήπιου κοιλιακού πόνου καλό θα είναι να μην αγνοούμε το σύμπτωμα και να απευθυνόμαστε στους ειδικούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα της υγείας μας.
boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: