Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Κι όμως, υπάρχει ιός που μπορεί να μεταδοθεί στον υπολογιστή, μέσω Wi-Fi


Στα εργαστήρια του πανεπιστημίου του Liverpool, δημιουργήθηκε ένας ιός που μοιάζει με αυτόν της γρίπης, αλλά… για υπολογιστές και gadget. Ονομάζεται «Chameleon» (χαμαιλέοντας) και μπορεί να μεταδοθεί από δίκτυο σε δίκτυο, χωρίς να γίνεται αντιληπτός, «μολύνοντας» Wi-Fi που δεν είναι προστατευμένα. Όπως τα δημόσιας χρήσης ασύρματα δίκτυα.



wi-fi-virus

Ευτυχώς, προς το παρόν, ο Χαμαιλέοντας βρίσκεται μόνο στους υπολογιστές και τα δοκιμαστικά δίκτυα του πανεπιστημίου του Liverpool με τους ερευνητές, να θέλουν να αποδείξουν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο όσον αφορά την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε σήμερα. «Υπήρχε η πεποίθηση ότι δεν ήταν δυνατή η μετάδοση κάποιου ιού μέσω των ασύρματων δικτύων», λέει σε δήλωσή του ο καθηγητής Alan Marshall. «Αλλά αποδείξαμε ότι αυτό είναι δυνατόν και πως ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε πολλές συσκευές, πάρα πολύ γρήγορα. Προσομοιώνοντας τις συνθήκες μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού μέσω Wi-Fi, συλλέγουμε δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε μία νέα τεχνική ώστε να αναγνωρίζουμε πότε υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθεί μέσω ενός ασύρματου δικτύου, ένας τέτοιος ιός».

Φανταστείτε τις πιθανότητες. Φανταστείτε το ενδεχόμενο να μπορεί με τον ίδιο τρόπο ένας ιός να μπορεί να μεταδοθεί μέσα από το δίκτυο κινητής. Τυπικά μιλώντας, όλα είναι δυνατά. Όσο είναι εφικτή η μετάδοση δεδομένων, τόσο είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένας ιός που θα μεταδίδεται από αυτά τα δίκτυα. Εδώ ήδη αποδείχτηκε ότι μπορεί να μεταδοθεί ιός σε υπολογιστή, μέσα από συχνότητες ήχου. Η υπόθεση με την εφεύρεση του Χαμαιλέοντα είναι η ευκαιρία να βρεθούν τα εργαλεία εκείνα που θα προστατεύουν τις συσκευές και τα δίκτυα από μία τέτοια, ενδεχόμενη επίθεση.

tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: