Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

FT: Γιατί η Ευρώπη έχει «πατώσει» στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και πώς αυτό επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της



Η ήπειρος που έθεσε τις βάσεις του επιστημονικού ορθολογισμού και του καινοτόμου πνεύματος στην τεχνολογία, σχεδόν, δεν υπάρχει στο χάρτη της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας στον τομέα των τεχνολογιών, πράγμα που αποδεικνύουν τα νούμερα, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται δημοσίευμα των Financial Times.

Συγκεκριμένα, άρθρο της ειδικής σε θέματα ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας συντάκτριας των FT, Σάρα Γκόρντον, βασιζόμενο σε στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών AT Kearney, καταγράφει τις τραγικές ελλείψεις της Ευρώπης στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, εκπαίδευσης και έρευνας όσο και ανάπτυξης και στρατηγικού σχεδιασμού.
Καθώς αναφέρει το δημοσίευμα, το πλήρες κείμενο του οποίου μπορεί να διαβάσει κανείς μεταφρασμένο στην ελληνική στον ιστότοπο euro2day.gr:
«Μόλις 9 από τις 100 κορυφαίες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας του πλανήτη έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη, και παράγουν το ένα μόνο δέκατο των διεθνών εσόδων του κλάδου. Τα στοιχεία ειδικής έρευνας καταδεικνύουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που θα έχει ένας αδύναμος τεχνολογικός κλάδος για την ευρωπαϊκή οικονομία.
[...] Ο ένας από τους εννέα ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους που βρίσκονται στην λίστα με τις κορυφαίες 100 τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη (η οποία καταρτίζεται βάσει στοιχείων πωλήσεων ανά κλάδο) θα εκλείψει όταν η Microsoft θα ολοκληρώσει την εξαγορά του βραχίονα συσκευών και υπηρεσιών της Nokia, την άνοιξη. Παράλληλα η Ευρώπη θα χάσει τη μοναδική επιχείρηση τηλεφωνικών συσκευών που διαθέτει στο παγκόσμιο Top 10 του τομέα.
[...] Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρώπη δαπανά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ της λιγότερο σε έρευνα και ανάπτυξη σε σχέση με τις ΗΠΑ και 1,5 μονάδα λιγότερο από την Ιαπωνία.
Η Κομισιόν επιχειρεί να αντιμετωπίσει κάποια από αυτά τα προβλήματα μέσω της στρατηγικής πρωτοπορίας και έρευνας Ορίζοντας 2020, που καθιερώθηκε το 2013 και στοχεύει στην παροχή 70 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές τεχνολογικές βιομηχανίες κατά την ερχόμενη 7ετία…».
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: