Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Προσοχη ..Μελετη εδειξε οτι ειναι επικίνδυνες οι αποδείξεις των ταμειακών μηχανών

altΌσο περισσότερες αποδείξεις κόβει ένας επαγγελματίας και ζητά ένας πελάτης, τόσο πιο υγιές είναι το φορολογικό σύστημα μιας χώρας, αλλά φαίνεται πως υπάρχει και μια απρόβλεπτη παρενέργεια, τουλάχιστον για όσους έρχονται σε συνεχή επαφή με αποδείξεις.




Η δυνητικά επικίνδυνη χημική ουσία διφαινόλη Α (ΒΡΑ), που περιέχεται σε πλαστικά, συσκευασίες διαφόρων τροφίμων (κονσέρβες κ.α.), υπάρχει επίσης στις αποδείξεις και σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, μπορεί να απορροφηθεί στα σώματα των ανθρώπων μέσω του δέρματος των χεριών που τις αγγίζουν.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών, τα οποία πάντως δεν θα πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία στους καταναλωτές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς ένας μέσος καταναλωτής πιάνει λίγες αποδείξεις μέσα στην ημέρα και τις κρατά στα χέρια του για λίγη ώρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σέλεϊ Έρλιχ του Ιατρικού Κέντρου του νοσοκομείου παίδων του Σινσινάτι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το "Live Science", πραγματοποίησαν ένα πείραμα με 24 εθελοντές και βρήκαν ότι όσοι έπιαναν αποδείξεις (σε θερμικό χαρτί) με τα γυμνά χέρια τους συνεχώς επί δύο ώρες, εμφάνισαν στη συνέχεια αύξηση των επιπέδων της ΒΡΑ στα ούρα τους, ενώ αυτό δεν συνέβη σε όσους άγγιζαν τις αποδείξεις με γάντια.
Η ΒΡΑ ανιχνεύθηκε στο 83% των ατόμων χωρίς γάντια πριν το πείραμα και στο 100% μετά από αυτό. Επίσης τα επίπεδα της ουσίας στον οργανισμό ήσαν αυξημένα μετά το πείραμα και σε όσους χωρίς γάντια είχαν ήδη ανιχνεύσιμη ΒΡΑ εκ των προτέρων, ενώ δεν συνέβη το ίδιο σε όσους φορούσαν γάντια στα χέρια τους.alt




















Η συχνή έκθεση των ανθρώπων στη ΒΡΑ έχει σχετιστεί από προηγούμενες έρευνες με διάφορες πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, όπως διαταραχές στην ορμονική και αναπαραγωγική λειτουργία των ενηλίκων και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών. Παραμένουν άγνωστες οι συνέπειες από την χρόνια έκθεση στη ΒΡΑ, γι' αυτό οι ερευνητές ανέφεραν ότι πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη μελέτη που να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σε συχνή επαφή με αποδείξεις έρχονται όσοι (π.χ. ταμίες) εργάζονται σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κ.α. Οι ειδικοί συστήνουν καλό πλύσιμο των χεριών, αφ' ότου κανείς έχει τελειώσει με το άγγιγμα των αποδείξεων.
Το θερμικό χαρτί διαθέτει μια επίστρωση ευαίσθητη στη θερμοκρασία, η οποία χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία της εκτύπωσης. Μια έρευνα του 2011 που ανέλυσε δείγματα θερμικών χαρτιών για αποδείξεις ταμειακών μηχανών σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Βιετνάμ, βρήκε ΒΡΑ στο 94%.
ygeiaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: