Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Όλοι οι τρόποι για να δείξεις στο παιδί σου ότι το αγαπάς και να το καταλάβει!

motherdaughterΠώς θα δείξω στο παιδί μου ότι το αγαπώ; Αγοράζοντάς του συχνά ένα παιχνίδι; Φτιάχνοντας τα αγαπημένα του φαγητά; Αφήνοντάς το να βλέπει όσες ώρες θέλει τα παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση; Φιλώντας το και αγκαλιάζοντάς το; Πηγαίνοντάς το βόλτες; Τι από όλα αυτά δείχνει την αγάπη μου; Και όταν το βλέπω τόσο λίγες ώρες την ημέρα, τι προλαβαίνω να του δείξω από την αγάπη μου γυρνώντας από τη δουλειά;

Αυτά και άλλα ερωτήματα μπορεί να έχουν απασχολήσει κάποια στιγμή κι εσάς. Αγαπάτε τα παιδιά σας και θέλετε να το ξέρουν. Θέλετε να το εισπράξουν και να το νιώσουν και να χτίσετε τον δεσμό ανάμεσά σας. Πώς είστε σίγουροι ότι περνάει το μήνυμά σας; Η αλήθεια είναι ότι το ένστικτο των μωρών και των παιδιών μπορεί να κρίνει πολύ σωστά πότε τα αγαπάμε αληθινά. Ακόμη κι αν δεν μας το δείχνουν, καταλαβαίνουν πολύ καλά την αυθεντική μας αγάπη. Ακόμη κι όταν νευριάζουν πολύ επειδή τους είπατε ότι είναι η ώρα για ύπνο και η τηλεόραση πρέπει να κλείσει και σας φωνάζουν «δε με αγαπάς!», ξέρουν πολύ καλά κι ας μην το συνειδητοποιούν εντελώς, ότι συγκρούεστε με τον εγωισμό τους και τους τον πληγώνετε. Σας προκαλούν, αλλά δεν αμφισβητούν στην πραγματικότητα την αγάπη σας. Απλώς προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν, για να πετύχουν αυτό που θέλουν εκείνη τη στιγμή!
Ο καλύτερος «τρόπος» να αγαπήσει κάποιος αληθινά τα παιδιά του σύμφωνα με το mamakid.gr είναι:
  • Να τα αγαπάτε γι’ αυτό που είναι. Επειδή υπάρχουν. Όχι για αυτό που θα γίνουν ή θα θέλατε να είναι. Για την ξεχωριστή εμφάνιση και προσωπικότητα του κάθε παιδιού σας, για αυτή την ύπαρξή του. Για τη χαρά που σας δίνει η επικοινωνία μαζί του, η ζωντάνια του μέσα στο σπίτι, η φωνή του και τα… κόλπα του!
  • Να τα αγαπάτε χωρίς όρους. Να τα αγαπάτε χωρίς να τους ζητάτε την καλή συμπεριφορά τους ως αντάλλαγμα για την αγάπη σας. Η αγάπη σας πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Η πειθαρχία και τα όρια είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, που στις διαπραγματεύσεις δεν περιλαμβάνει την αγάπη ή την «ποσότητά» της!
  • Να τα αγαπάτε ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά τους. Η αγάπη σας πρέπει να παραμένει σταθερή ανεξάρτητα από την καλή ή κακή συμπεριφορά του παιδιού σας. Φυσικά η κακή συμπεριφορά θα σας στενοχωρεί και εύλογο είναι να το εκφράσετε. Μπορείτε να πείτε «το ξέρεις ότι σε αγαπώ, όμως όταν φέρεσαι έτσι λυπάμαι πάρα πολύ». Διαχωρίστε μέσα σας, αλλά και στο παιδί ότι οι συνέπειες μιας κακής συμπεριφοράς ή η διαπαιδαγώγηση δεν έχουν καμία σχέση με την αγάπη προς το παιδί σας. Π.χ. «Φυσικά και σε αγαπάω πολύ, όμως σήμερα δεν θα πας βόλτα επειδή φέρθηκες έτσι άσχημα στον αδερφό σου». Μπορείτε να δείχνετε την αγάπη σας (ίσως μάλιστα πρέπει να το κάνετε) ακόμη κι όταν το μαλώνετε.
Τα παιδιά σας θα νιώσουν ότι τα αγαπάτε όταν:
  • τους αφιερώνετε ουσιαστικό χρόνο, όπου πιο σημαντική είναι η ποιότητα, παρά η ποσότητα
  • όταν είστε ανοιχτοί στην επικοινωνία μαζί τους
  • όταν το ακούτε με προσοχή όταν θέλει να σας πει κάτι που το απασχολεί
  • όταν βλέπει ότι του προσφέρετε πράγματα που έχει ανάγκη
  • όταν βλέπει ότι του προσφέρετε πράγματα που του αρέσουν και το ευχαριστούν
  • όταν βλέπει ότι για να του προσφέρετε κάτι πολλές φορές δεν υπολογίζετε τη δική σας κούραση ή βάζετε σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες σας
  • όταν νιώθει ότι το επιδοκιμάζετε και το αποδέχεστε
  • όταν μοιράζετε απλόχερα τα χάδια και την αγκαλιά σας, όπως και λόγια αγάπης και επαίνου
  • όταν είστε δίκαιοι και συνεπείς απέναντί του στα ζητήματα πειθαρχίας
  • όταν η αγάπης σας υπάρχει πάντα και είναι αδιαπραγμάτευτη
Δεν έχει σημασία τι έχει γίνει ως τώρα, αφού η σχέση με τα παιδιά, όπως και με το σύντροφο, αλλά και με όλους τους ανθρώπους, είναι δυναμική και συνεχώς εξελίσσεται. Καθημερινά μπορείτε να κάνετε πράγματα για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και να επενδύσετε σε αυτές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες.
Και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να αγαπούν τα ίδια τους άλλους ανθρώπους.
govastileto

Δεν υπάρχουν σχόλια: