Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Επιπλεον 10 συμβουλες για μειωση στη κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι σου

 
Η συνετή διαχείριση της ενέργειας που χρησιμοποιείς στο σπίτι σου, είναι μία κίνηση η οποία μπορεί να δείξει άμεσα αποτελέσματα στην τσέπη σου ενώ παράλληλα βάζεις το δικό σου λιθαράκι στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος από την άσκοπη σπατάλη πόρων και ενέργειας
Έχει γίνει πολύ κουβέντα για τα «δύσκολα» οικονομικά του κάθε νοικοκυριού, καθώς οι υποχρεώσεις έχουν απογειωθεί λόγω των αυξημένων φόρων, των «φουσκωμένων» λογαριασμών κτλ. Αντί να αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση με μοιρολατρία, θυμό και στεναχώρια, ίσως θα ήταν καλύτερο να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, διαπιστώνοντας ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες και πως μπορούμε να τις εξυπηρετήσουμε κάνοντας οικονομία. Εμείς καταγράψαμε μερικές καλές ιδέες που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε αυτήν την κατεύθυνση ενώ παράλληλα παρουσιάζουμε και μερικά παραδείγματα, για να καταλάβουμε πόσο ρεύμα καίει πραγματικά η κάθε συσκευή που έχουμε στο σπίτι μας.
  1. Πριν αγοράσεις οποιαδήποτε συσκευή, τσέκαρε πόσο ρεύμα καίει, ελέγχοντας τηνενεργειακή της ετικέτα. Σαν γενική συμβουλή, προτείνουμε να διαλέξεις συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+ και πάνω (π.χ. Α++, Α+++, Α -20% κτλ.), καθώς αυτές εμφανίζουν υψηλή απόδοση καταναλώνοντας σχετικά λίγο ρεύμα. Για παράδειγμα, ένα ψυγείοενεργειακής κλάσης Α+++, καταναλώνει περίπου 161 kWh/έτος, ένα πλυντήριο επίσης Α+++, 165 kWh/έτος ενώ ένα στεγνωτήριο Α++, 225 kw /έτος  Χαρακτηριστικό είναι ότι συσκευές ίδιου τύπου αλλά χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης,«καίνε» έως και 40% περισσότερο ρεύμα από αυτό των παραπάνω παραδειγμάτων!
  2. Τοποθέτησε το ψυγείο σου μακριά από σώματα θέρμανσης, από φούρνο, πλυντήριο, ενώ φρόντισε να μην το βλέπει απευθείας ο ήλιος, καθώς όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν έως και 30% την κατανάλωση ρεύματος της συσκευής σου.
    Mην αφήνεις τίποτα στην…αναμονή: όλες οι συσκευές συνεχίζουν να «καίνε» ρεύμα ενώ είναι σε κατάσταση «stand by»
  3. Ρύθμισε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στον θάλαμο συντήρησης να είναι 7 βαθμοί Κελσίου και στον καταψύκτη -18 βαθμοί. Έτσι μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 15% στην κατανάλωση ρεύματος.
  4. Φρόντισε να κλείνεις τον υπολογιστή, την τηλεόραση, το στερεοφωνικό και γενικά όλες τις συσκευές, από τον κεντρικό διακόπτη. Όσο τις αφήνεις σε κατάσταση αναμονής (standby), συνεχίζουν να καίνε ρεύμα και μάλιστα αρκετό. Υπολογίζεται ότι η ετήσια εξοικονόμηση από αυτές τις συσκευές φθάνει περίπου τα 30 € από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Μάλιστα μελέτη του ΟΟΣΑ κατέδειξε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την κατάσταση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών ανέρχεται σε 13% της οικιακής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας!
  5. Μην αφήνεις το φορτιστή του κινητού στην πρίζα. Συνεχίζει να καταναλώνει ρεύμα.
  6. Αν θέλεις να ζεστάνεις μια μικρή ποσότητα φαγητού, προτίμησε το φούρνο μικροκυμάτων από το φούρνο της κουζίνας σου, καθώς έτσι εξοικονομείς και ενέργεια αλλά και χρόνο. Αν δεν έχεις φούρνο μικροκυμάτων, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ψηστιέρα.
  7.  Αν χρειάζεσαι μικρή ποσότητα ζεστού νερού για κάποια δουλειά, προτίμησε να το ζεστάνεις στο βραστήρα και όχι να ανάψεις θερμοσίφωνα.
  8. Για θέρμανση, προτίμησε τα σώματα που εκπέμπουν θερμότητα, καθώς αυτά ζεσταίνουν και τα αντικείμενα γύρω τους και όχι μόνο τον αέρα. Σε περίπτωση ωστόσο που επιλέξεις τη λύση των κλιματιστικών (για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι) διάλεξε ένα inverter: τα μοντέλα αυτά λειτουργούν στην υψηλότερη ένταση στην αρχή, μέχρι να πιάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία. Μετά δουλεύουν σε πολύ ηπιότερη ένταση,  διατηρώντας την θερμοκρασία στο επίπεδο που έχουμε ορίσει. Μπορεί να είναι ακριβότερα από τα απλά μοντέλα αλλά σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει, «καίνε» έως και 30% λιγότερο ρεύμα από τα απλά κλιματιστικά.
  9. Μην ξεχνάς το θερμοσίφωνο ανοιχτό για ώρες: 15- 20 λεπτά είναι υπεραρκετά για να κάνει μπάνιο ένα άτομο.
  10. Βάλε σε όλο το σπίτι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας αντί για πυρακτώσεως.
Διάλεξε προσεκτικά τις νέες ηλεκτρικές συσκευές σου, ώστε να είναι ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον A+ και πάνω.
mediazine

Δεν υπάρχουν σχόλια: