Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Γνωριζετε τη μυστική συνταγή της Coca-Cola?? (video)

Στο φως βγήκε για πρώτη φορά έπειτα από 89 χρόνια η συνταγή της Coca-Cola προκειμένου να εκτεθεί στο μουσείο της εταιρείας που ανοίγει τις πύλες του στην...
Ατλάντα με το χαρακτηριστικό όνομα «World of Coca-Cola».
Μέχρι την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 το επτασφράγιστο μυστικό της συνταγής φυλασσόταν σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως η θυρίδα που περιέχει τη συνταγή θα είναι πλέον ορατή στο κοινό σε θωρακισμένη βιτρίνα του μουσείου που δημιουργήθηκε με αφορμή τα 125 χρόνια της εταιρείας.

Βέβαια οι επισκέπτες του μουσείου δεν θα μπορούν να δουν το εσωτερικό της θυρίδας με τη μυστική συνταγή, που χρονολογείται από το 1886. Η εταιρεία μετέφερε τη μυστική συνταγή από μια θυρίδα στην τράπεζα SunTrust στο κέντρο της Ατλάντα, στην οποία στεγαζόταν από το 1925. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διάσημη συνταγή έχει τη δική της περιπετειώδη ιστορία…

Από τη στιγμή που ο Dr. John S. Pemberton δημιούργησε την Coca-Cola το 1886, η συνταγή κρατήθηκε μυστική και κοινοποιήθηκε σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, χωρίς να καταγραφεί. Το 1891, ο Asa Candler έγινε ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Coca-Cola, ενώ το 1919, η εταιρεία πέρασε στα χέρια του Ernest Woodruff και μιας ομάδας επενδυτών. Για τη χρηματοδότηση εκείνης της εξαγοράς ο Woodruff πήρε δάνειο και ως εγγύηση παρείχε τη συνταγή. Τότε ο γιος του Asa Chandler κατέθεσε γραπτώς τη συνταγή για να τοποθετηθεί σε μια θυρίδα στο Guaranty Bank της Νέας Υόρκης. Όταν το δάνειο εξοφλήθηκε το 1925, ο Woodruff επέστρεψε τη μυστική συνταγή στην Ατλάντα και την τοποθέτησε στην τράπεζα Trust Company, η οποία σήμερα ονομάζεται Sun Trust, όπου παρέμεινε μέχρι την πρόσφατη μετακίνησή της στο «World of Coca-Cola».

Απαντώντας στις «κακές γλώσσες», η εταιρεία δήλωσε ότι η απόφασή της να μετακινήσει τη μυστική συνταγή από το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας SunTrust Banks Inc. δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση της τράπεζας, το 2007, να πωλήσει όλες τις μετοχές της Coca-Cola που είχε στην κατοχή της επί χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: