Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Αυτοί είναι οι φακοί επαφής-τηλεόραση

Ονομάζεται iOptik και είναι ένα σύστημα φακών επαφής νέας γενιάς, που σε ρόλο οθόνης υψηλής ευκρίνειας, προβάλλει εικόνα απευθείας σε κάθε μάτι. 
 
 Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Innovega που βρίσκεται πίσω από τον φακό-τηλεόραση, το φουτουριστικό σύστημα είναι σε θέση να προβάλλει ψηφιακά δεδομένα όπως π.χ. οδηγίες οδήγησης και βιντεοκλήσεις.


Οι φακοί λειτουργούν από μόνοι τους ή σε συνδυασμό με ένα ζευγάρι έξυπνα γυαλιά, προσφέροντας στον χρήστη εμπειρία αντίστοιχη με εκείνη της παρακολούθησης σε τηλεοπτικό δέκτη 240 ιντσών από απόσταση τριών μέτρων. Για την ώρα, τα συνοδευτικά γυαλιά είναι εξοπλισμένα με μικροπροτζέκτορες, ωστόσο μελλοντικά η εταιρεία σχεδιάζει να ενσωματώσει σε αυτά μικροσυστήματα ήχου, δυνατότητες ελέγχου διά της αφής, κάμερα και επιταχυνσιόμετρο.

«Ο φακός είναι μοιρασμένος σε δύο κύκλους με ειδικά φίλτρα διαχείρισης του εισερχόμενου φωτός: ο εξωτερικός, καλύπτει τις ανάγκες όρασης του χρήστη ενώ ο εσωτερικός κύκλος, διαθέτει το έξυπνο σύστημα το οποίο του επιτρέπει να διακρίνει εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε απόσταση αναπνοής από το μάτι» αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας, Στίβεν Γουίλι. Το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με smartphones και φορητές κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, προσδίδοντας μια χροιά «επαυξημένης πραγματικότητας».

Το πρότυπο του συστήματος φακών-τηλεόρασης είχε παρουσιαστεί πριν από έναν χρόνο στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας CES 2013, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας, στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της εφετινής έκθεσης, η εταιρεία δεσμεύθηκε να παρουσιάσει ένα ακόμη πιο προηγμένο ζευγάρι πλήρως λειτουργικών φακών.
ka-business

Δεν υπάρχουν σχόλια: